Ovo su najčudniji običaji za doček Nove godine

Nova godina je vrijeme za slavlje – istodobno se opraštamo od proteklih 365 dana i toplo pozdravljamo narednih 365.

No, dok će većina slaviti uz vatromet, piće, svečanu hranu, zabave i pjevanje, neki će doček Nove godine obilježiti s pomalo čudnim tradicijama.

Istražili smo malo i izdvojili one – najčudnije!

Razbijanje tanjira u Danskoj

Vjerojatno nije mudro započeti Novu godinu tako što ćete svo kućno posuđe učiniti potpuno beskorisnim. Međutim, u Danskoj se nekorišteni tanjiri razbijaju ispred domova svojih voljenih. Ako neko ima mnogo razbijenih tanjira vani kad se sljedeće jutro probudi, znači da je, naravno, jako popularan, ali i da mu predstoji 365 dana sreće.

Luk u Grčkoj

Prema grčkoj novogodišnjoj tradiciji luk bi se trebao objesiti na vrata – to simbolizira ponovno rođenje, budući da se luk ljušti i otkriva nove slojeve. Tradicija također kaže da bi grčki roditelji trebali nježno udariti svoju djecu po glavi lukom kako bi ih probudili na Novu godinu. Hmmm?

Bacanje namještaja u Italiji

Ponovit ćemo za svaki slučaj: ući u Novu godinu bez kauča i nekih manjih kućanskih uporabnih predmeta nije baš najsretnije rješenje. Ali ako imate neke stare komade koji vam ne trebaju, izbacite ih van kako biste 1. siječnja dobili “novi početak”. Bacanje namještaja s balkona ili ravno kroz prozor italijanski je način da to učinite. No, mogli biste i dva puta razmisliti o tome.

Gatačke jabuke u Češkoj

Ova češka tradicija ne uključuje mnogo: samo jabuku i nož. Jednostavno prerežite jabuku na pola da vidite, na temelju uzorka sjemenki, što vas čeka sljedeće godine. Ako je sjemenka u obliku zvijezde, predstoje vam zdravlje i sreća. Ako postoji križić s četiri točke, to su loše vijesti, piše Dom i dizajn.

Nošenje bijelog u Brazilu

Kaže se da odjeća bijele boje označava mir i sreću. To je dovoljno dobar razlog zašto bi ga netko u Brazilu ili iz Brazila mogao nositi na Silvestrovo i Novu godinu.

Kovčezi u Kolumbiji

U Kolumbiji postoji tradicija (ili pomalo legenda) da nošenje praznog kovčega 31. decembra donosi sreću. Kaže se da otvara mnogo prilika za putovanja u godini koja je pred nama.

Filipinski krugovi

Možda je najpoznatija filipinska tradicija za novogodišnju noć nošenje, skupljanje ili jedenje okruglih predmeta. Konzumira se okruglo voće i nosi se odjeća s uzorcima kao što su krugovi ili točkice. Za taj oblik se kaže da donosi sreću.

Spaljivanje likova u Ekvadoru

Likovi poznatih ljudi, političara i likova iz crtića pale su u novogodišnjoj noći u Ekvadoru. Zašto? Pa, obično je to lik relevantne figure koja predstavlja godinu koja je prošla – a spaljivanje predstavlja čišćenje lošeg i dobrodošlicu u dobro.

Pet znakova koji će imati najviše sreće u 2024.: Jednom stiže ljubav i finansijsko blagostanje

Pet znakova koji će imati najviše sreće u 2024.: Jednom stiže ljubav i finansijsko blagostanje

Grožđe u Španjolskoj

Dok sat otkucava ponoć, Španjolci jedu 12 zelenih bobica grožđa. Zašto? Pa, svaka bi trebala donijeti sreću za jedan mjesec u godini.

Sretan broj obroka u Estoniji

Ako se 1. januara probudite u Estoniji, tradicija nalaže da trebate pojesti sretan broj obroka. To je ili sedam (za nepustolovne), devet ili čak 12 (ako to možete podnijeti). Ako vas te brojke uplaše, nemojte paničariti: to ne moraju biti ogromni obroci.

Jedenje krofni u Njemačkoj

Ako je baltička tradicija previše za vas, pokušajte s njemačkom. U toj je zemlji tradicija jesti berlinske krofne s glazurom koje su nekada rezervirane kao blagdanska slatka poslastica, punjene voćnim džemom, čokoladom, kremom od vanilije… Bolje zvuči, zar ne?

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print