Jedna čaša jogurta sadrži značajne količine kalija, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5. Jogurt također sadrži vitamin B12, koji čuva crvena krvna zrnca i pomaže pravilnom funkcioniranju nervnog sistema. Međutim, jedan mliječni proizvod ima tri puta više probiotika od jogurta, a to je kefir.
Bogat kalcijem
Kefir je fermentirano mlijeko koje poboljšava zdravlje crijeva, imunološkog sistema i digestivnog trakta. Bogat je kalcijem i vitaminom K2, koji pomažu u održavanju jakih kostiju i štite od prijeloma.
Hrana bogata probioticima umiruje probavne probleme. Pomaže u održavanju delikatne ravnoteže mikroba u crijevima, a studije iz 2020. su pokazale da konzumacija probiotika može smanjiti simptome gastroezofagealne refluksne bolesti kao što su žgaravica, mučnina i bol u stomaku. Istraživači to pripisuju probioticima, koji potiču imuni odgovor tijela tako što proizvode kratkolančane masne kiseline kao što je mliječna kiselina.
Prema riječima ljekara, konzumacija kefira može da ublaži anksioznost. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu „Molekularna psihijatrija“, uključivalo je studiju u kojoj su ispitanici prakticirali plan ishrane četiri sedmice. Grupa na dijeti jela je hranu zdravu za crijeva poput kefira i jabuka, dok druga grupa nije promijenila svoje navike u ishrani. Uočeno je da je nivo u prvoj grupi značajno opao, a zaključak je da zdrav balans crijevnih bakterija stimulira proizvodnju hormona koji čine da se osjećamo dobro, kao što je serotonin.
Velike količine
Kefir se može piti u prilično velikim količinama – skoro do 1,5 litara dnevno, i lakše se i brže vari od mlijeka – dok kuhano mlijeko stoji u stomaku oko sedam sati, kefir od masnog mlijeka 4,5 sata, a od obranog mlijeka 3 sata.
Izvor: Avaz