Ovo jezero u obliku srca nalazi se nadomak Kupresa i očarat će vas svojom ljepotom

0
177

Otprilike 8 km udaljeno od centra Kupresa, smješteno ispod južnih obronaka planine Stožer, nalazi se jedan od najljepših prizora u Bosni i Hercegovini – jezero u obliku srca, Kukavičko jezero.

Radi se o pravom dragulju Kupresa i jednom od najljepših jezera u Bosni i Hercegovini koji svojim očaravajućim prizorima svakoga će ostaviti bez daha.

Ime je dobilo po selu Kukavice jer se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini na 1200 metara nadmorske visine i dugo je oko 250 metara, široko oko 130 metara, a dubina mu je oko 10 metara.

Jedan od razloga zašto smo baš sada odlučili podijeliti sa vama ovu lokaciju jeste činjenica da za vrijeme ljetnih mjeseci jezero postaje kupalište i odlična je prilika da se za ovaj vikend rashladite. Ljubitelje kampiranja oduševit će činjenica da postoji i prostor za kampiranje čime ćete uživanje u prirodi i ljepoti moći produžiti na više dana.

Za ovo jezero veže se i priča da je nastalo od suza zlatokose vile koje je ona prolila kada je njen izabranik nestao. U svakom slučaju ovo je odlična destinacija za sve ljubitelje prirode i aktivnog odmora.

***