Ovo je novi predsjednik Irana: Da li će reformista donijeti promjene

Reformistički kandidat Masud Pezeškijan izabran je za novog predsjednika Irana, nakon što je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio konzervativnog rivala Saida Džalilija, piše BBC.

Pezeškijan je u drugom krugu predsjedničkih izbora, koji je jučer održan, na više od 30 miliona prebrojanih glasova, osvojio 53,3 posto glasova, dok je Džalili osvojio 44,3 posto glasova birača.

Drugi krug je uslijedio nakon što ni jedan od kandidata nije obezbijedio većinu u prvom krugu izbora 28. juna, kada je glasalo 40 posto birača, što je najniži odziv birača od Islamske revolucije 1979. godine.

Godinu prije roka

Izbori za predsjednika Irana održani su godinu dana prije roka, nakon što je iranski predsednik Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći u maju.

Pezeškijan je pozvao na pregovore sa zapadnim zemljama oko obnavljanja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prema kojem je Iran pristao da stavi pod kontrolu svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje zapadnih sankcija.

On je također kritičan je prema ozloglašenoj iranskoj moralnoj policiji, navodi BBC.

Njegov rival, Said Džalili uživa snažnu podršku među najreligioznijim zajednicama u Iranu, poznat je po tvrdom antizapadnom stavu i protivi se obnavljanju nuklearnog sporazuma.

Uklonjena 74 kandidata

Da bi se kandidovali na izborima, oba kandidata su morala da prođu kroz proces provjere koji vodi Savjet čuvara, tijelo koje se sastoji od 12 sveštenika i pravnika koji imaju značajnu moć u Iranu.

U tom procesu iz predsjedničke trke su uklonjena 74 druga kandidata, uključujući nekoliko žena.

Grupe za ljudska prava kritikovale su taj savjet zbog diskvalifikacije kandidata koji nisu dovoljno lojalni režimu.

Nova administracija, 14. nakon pobjede Islamske revolucije 1979. godine, obavljat će dužnost četiri godine.

izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print