Ovo je deset najrizičnija namirnica koje se najčešće povlače iz trgovina

Kada niste oprezni, ono što konzumirate može predstavljati velike rizike za vaše zdravlje i sigurnost.

Neke od najosnovnijih namirnica u trgovinama, poput kafe i mliječnih proizvoda, uzrokovale su opasne epidemije bolesti povezanih s virusima i bakterijama kao što su salmonela, listerija i E. coli.

Ranije ovog mjeseca, na primjer, floridske kamenice koje su bile distribuirane u najmanje tri države povučene su s tržišta nakon što su povezane s izbijanjem salmonele. Smrznuto voće koje se prodaje u nekoliko trgovaca, uključujući Costco, Trader Joe's i Aldi, također je povučeno u martu zbog potencijalne kontaminacije hepatitisom A.

Uzimajući u obzir sva povlačenja koja su već izdana samo 2023. godine, potrošači se možda pitaju je li određena hrana posebno opasna kada je riječ o bolestima koje se prenose hranom. Uz pomoć, neprofitna organizacija koja ispituje potrošačke proizvode i usluge nedavno je krenula odgovoriti na to pitanje i upravo je objavila neke znakovite nalaze.

Stručnjaci za sigurnost hrane iz Consumer Reportsa istraživali su povlačenja hrane i izbijanje bolesti koje se prenose hranom od 2017. do 2022., analizirajući podatke Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Uprave za hranu i lijekove i Ministarstva poljoprivrede. Grupa je zatim sastavila popis od 10 posebno “rizičnih” prehrambenih artikala koristeći podatke o tome koliko je ljudi umrlo ili se razboljelo od proizvoda, koliko su puta te vrste hrane povučene i ukupnu količinu svake vrste hrane koja je prisjetio se.

Ono što će biti težak udarac za ljubitelje salata, Consumer Reports rangiralo je lisnato povrće kao najrizičniju namirnicu od 10 na popisu. Stručnjaci za sigurnost hrane otkrili su da je 11 smrtnih slučajeva bilo povezano s povučenim lisnatim povrćem – poput zelene salate i salate u vrećicama – zbog kontaminacije E. coli i listerijom. Bio je to najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s nekom od namirnica na popisu. Lisnato povrće također je povezano s trećim najvećim brojem bolesti na popisu, 614, i drugim najvećim brojem povlačenja, 50.

Brian Ronholm, direktor prehrambene politike u Consumer Reports, objasnio je da je razlog zašto je lisnato povrće povezano s toliko mnogo bolesti koje se prenose hranom vjerojatno kontaminirana voda koja se koristi za zalijevanje polja u Kaliforniji i Arizoni. Čak i ako zelje nije kontaminirano vodom tokom procesa uzgoja, kontaminacija ima potencijal brzog širenja između proizvoda unutar pogona za preradu jer se pakirano zelenje za salatu prerađuje u malom broju pogona u zemlji.

Za potrošače koji se žele zaštititi od bilo kakvih potencijalnih bolesti izazvanih hranom u lisnatom zelenilu, stručnjaci Consumer Reportsa predlažu kupnju cijele salate umjesto salate u vrećicama ili kutijama i uklanjanje vanjskih listova salate, gdje bakterije često mogu vrebati. Potrošači se također mogu odlučiti za hidroponsku zelenu salatu ili zelenu salatu uzgojenu u staklenicima jer je manja vjerojatnost da će biti kontaminirana životinjskim izmetom ili razmisliti o pokušaju kuhanog zelenja kao što je kelj i raštika jer zagrijavanje može ubiti bakterije.

Dok je lisnato povrće bilo na vrhu rizične liste, sir i delikatesno meso bili su drugoplasirani s ukupno sedam smrtnih slučajeva i 409 bolesti. Mljevena govedina zauzela je treće mjesto s dva smrtna slučaja i 643 oboljenja.

Ronholm je naglasio da Consumer Reports ne upućuje kupce da u potpunosti izbjegavaju ovu hranu. Međutim, popis potvrđuje “važnost poštivanja najboljih praksi za sigurnost hrane sa svom vašom hranom, uključujući i to da znate kako pratiti i reagirati na povlačenja hrane kada se to dogodi”, rekao je u članku.

Na listi su se našli još luk, puretina, piletina, papaja, breskva, dinja i brašno.

Izvor: Klix

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print