Ona tvrdi da protivupalni učinci kurkumina pomažu u smanjenju rizika od upalih probavnih stanja, kao što je upalna bolest crijeva i sindrom propusnih crijeva. Kurkuma koristi crijevnim bakterijama koje su ključni faktor zdravlja crijeva. Ovaj začin potiče proizvodnju žuči i tekućine koju proizvodi jetra.
“Žuč je ključna za razgradnju masti i apsorpciju vitamina topivih u mastima, što uključuje vitamine A, D, E i K”, kazala je dijetetičarka.
Kurkuma se koristi u malim količinama u hrani, a njeni pozitivni učinci na crijeva su kumulativni, a ne trenutni.
“Zdravlje crijeva zavisi od mnogih faktora, uključujući unos vlakana, hidrataciju, kontrolu stresa i raznolikost hrane u ishrani. Kurkuma može pomoći u kombinaciji s drugim navikama koje su pogodne za crijeva poput unosa probiotika, unosa dovoljno vlakana i smanjenja unosa visoko prerađene hrane”, tvrdi Lorenz.