Otvoren Muzej “Valter brani Sarajevo”

0
72

Muzej “Valter brani Sarajevo”, posvećen kultnom istoimenom filmskom ostvarenju rediteljskog velikana Hajrudina Šibe Krvavca, otvoren je danas, na rođendan Grada Sarajeva. Muzej će biti jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija.

Ta će muzejska institucija na više od 100 kvadrata posjetiocima ponuditi uvid u originalne filmske eksponate te pregled segmenata tog ostvarenja na filmskom platnu.

Direktor Muzeja Jasmin Duraković kazao je kako je posebno sretan što je baš na današnji dan otvoren Muzej.

– Ovaj Muzej je zapravo jedan scenografski, filmski. Jako mi je drago što je Muzej prepoznat kao važan i bitan za grad Sarajevo – kazao je Duraković.

Mirvad Kurić, ministar obrazovanja nauke i mladih KS prisustvovao svečanom otvorenju Muzeja, te ovom prilikom istakao značaj otvaranja muzeja.

– Kao glumcu i čovjeku koji se bavi kinematografijom predstavlja nešto posebno. Ovo je početak razvoja muzeja kada je u pitanju kinematografija – istakao je Kurić.

Svečanom otvorenju Muzeja prisustvovao i bh. glumac Haris Burina koji je kazao kako otvaranje Muzeja ima poseban značaj za naš grad.

– Muzej koji predstavlja historiju ovog grada i nanovo podsjeća šta je borba protic fašizma. Muzej je mali po gabaritima ali je veliki po onom šta zaista predstavlja – kazao je Burina.

Za otvorenje Muzeja Filmski centar Sarajevo je okupio kreativni tim ljudi, a projekt su prepoznale mnoge institucije u BiH, Hrvatskoj, Srbiji. Posebna podrška došla je od Gradske uprave Sarajeva, ali i Turističke zajednice KS.

– Osim kulturološke, projekt ima i turističku dimenziju. Ono što zovu ”mrtva kulturna baština”, to nije tačno, ova institucija je važan identitet zajednice, ali može imati i svoju upotrebnu vrijednost i kao turistički proizvod u današnjem vremenu – naglasio je direktor Centra Jasmin Duraković.

Planova za razvoj muzeja je puno, dodao je on, a jedan od njih je i turistička tura ”Valter brani Sarajevo”, u koju će biti uključene lokacije na kojima je sniman istoimeni film.

Po otvorenju muzeja planirane su mnoge aktivnosti do bi ova muzejska institucija bila jedan od najboljih turističkih proizvoda u Sarajevu.

Izvor: AVAZ