Otvaranje banjalučke džamije Ferhadije 7. maja u prisustvu brojnih gostiju

Svečano otvaranje Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci zakazano je za 7. maj, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki. Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu trebalo bi predvoditi delegaciju Turske na svečanom otvaranju.

“Imamo naznake dolaska visoke delegacije iz Turske, tako su nam kazali, u najmanjem slučaju očekujemo premijera sa svojom ekipom. Mislim da će turska delegacija biti na visokom nivou s obzirom da su oni uložili sredstva kroz agenciju za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA, a predstavnici TIKA-e i predstavnik ambasade su u organizacionom odboru. Očekujemo i bili bismo sretni kada bi tako bilo za dolazak visoke delegacije, nadamo se na čelu sa Davutogluom”, izjavio je ef. Kozlić. Pored velikog broja vjernika, za koje su vrata ove džamije otvorena prošle godine, na svečanom otvaranju očekuju se sve značajnije ličnosti u BiH među kojima su Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, ambasadori Francuske, Austrije, Turske i ostalih zemalja, bivši ambasadori koji su dali doprinos izgradnji Ferhadije, predstavnici članovi Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, te predstavnici FBiH i RS-a.

Pripreme za ovaj impozantan skup počele su ranije, a u narednim danima bit će intenzivirane.

“S obzirom da će biti događaj od regionalnog značaja, očekujem da će se sve naše sigurnosne agencije uključiti u organizaciju i ne sumnjam da će to biti na jednom zavidnom nivou. Najviše se očekuje od organa sigurnosti u gradu Banja Luka i MUP-a RS-a. Imam povjerenje u naše institucije tako da uz saradnju sa nama i dobru organizaciju nadam se da će to proteći u najboljem redu ako Bog da”, kazao je muftija banjalučki.

 

Ferhadija zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena je 1579. godine, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Srušena je tokom rata u BiH, 7. maja 1993. godine, a ovaj datum u BiH se obilježava kao Dan džamija. Polaganje kamena temeljca za obnovu Ferhadije 2001. godine prekinuli su neredi u kojima je stradao Murat Badić iz Cazina.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print