Trenutno smo u toplinskom valu i nema boljeg osvježenja od ledenih poslastica, a za ljubitelje sladoleda koji traže malo raskošnije recepte, predlažemo ukusnu sladolednu tortu.
Priprema je jednostavna, a okus je očekivano – božanstven.
Sastojci
- 600 ml mlijeka
- 3 kašike šećera
- 3 kašike kukuruznog škroba
- vanilin šećer
- 300 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera u prahu
- petit keksi umočeni u mlijeko
- ribana čokolada
Priprema
U mlijeko dodajte šećer, vanilin šećer i kukuruzni škrob te promiješajte. Zakuhajte i neprestano miješajte dok se ne zgusne. Pokrijte i ostavite da se ohladi.
Slatko vrhnje izmiksajte s šećerom pa dodajte u ohlađenu kremu pa izmiksajte. U tepsiju posložite red keksa umočenih u mlijeko pa namažite kremu, pa opet kekse pa kremu. Pospite ribanom čokoladom i ostavite da se ohladi.
Radiosarajevo.ba