U pismu upućenom predsjedniku Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Fikretu Prevljaku, koje tokom jučerašnjeg dana nije stiglo do Prevljaka, ali jeste do portala kojeg, navodno, kontrolira nedavno izbačeni SDA-ovac Aljoša Čampara, Terović i Skaka kao razloge za podnošenje ostavki su naveli loš izborni rezultat SDA u Kantonu Sarajevo.

U tom pismu, kako prenose mediji, pozivaju da se napravi ozbiljna i objektivna analiza, koju, smatraju, ne treba raditi postojeći Kantonalni odbor SDA Sarajevo. To stranačko tijelo, dodali su, treba promjene, a članove Izvršnog odbora SDA Sarajevo, Kadrovske komisije Kantonalnog odbora SDA i Kantonalnog odbora SDA su pozvali da preuzmu individualnu, a i kolektivnu odgovornost za izborni poraz u nekoliko sarajevskih općina, odnosno da podnesu ustavke.

– Došlo je krajnje vrijeme za potpunu rekonstrukciju i kvalitetnija kadrovska rješenja unutar Kantonalnog odbora SDA Sarajevo – navodi se u pismu.

Evidentno je da su SDA-u u Kantonu Sarajevo neophodne promjene, što se ne odnosi samo na Kantonalni odbor već i na općinske odbore, naročito u onim općinama u kojima je ta stranka doživjela poraz i koje snose najveću odgovornost za takav rezultat. Taj stav dijeli i Admir Mulaosmanović, član Predsjedništva SDA.

– Prema posljednjim informacijama, nivo odgovornosti koji pokazuju SDA funkcioneri u Kantonu Sarajevo je za svaku pohvalu. Spremnost na odstupanje zbog lošijih rezultata na Lokalnim izborima, ipak, treba prvo pokazati na općinskom nivou pa tek kantonalnom. Iz ovoga se mora izaći snažnijim, a to se može postići samo jasnim preuzimanjem odgovornosti. Onih koji su vodili i onih koji će voditi. Snažna SDA, sigurna BiH – napisao je Mulaosmanović na društvenim mrežama.

Vrlo je zanimljivo da su na čelu općinskih organizacija SDA koje su doživjele poraz upravo Jasmin Terović, koji je predsjednik Općinskog odbora SDA Centar, i Abdulah Skaka, koji je na čelu Općinskog odbora SDA Stari Grad. Njihova odgovornost kao čelnika općinskih organizacija za loš izborni rezultat, sudeći prema prijedlogu kojeg su uputili, ne bi bila tretirana, što je u javnosti protumačeno kao pokušaj izbjegavanja odgovornosti.

Potpredsjednik Općinskog odbora SDA Centar Nedžad Ajnadžić je, nakon što je poražen u utrci za načelnika, podnio ostavku na tu poziciju. Terović, sudeći prema izostanku reakcije, nije osjetio tu potrebu.

Terović je već treći mandat na čelu Općinskog odbora SDA Centar. U posljednja tri izborna ciklusa ta stranka bilježi pad osvojenih glasova na području te općine. Tako su 2016. osvojili 6.861 glas, 2018. 4.776 glasova, a na posljednjim Lokalnim izborima 4.568 glasova i tek su treća stranka po uspjehu.

Aktuelni predsjednik Općinskog odbora SDA Centar tokom dugogodišnje političke karijere nije mjerio svoju popularnost na izborima, ali je obnašao značajne funkcije. Bio je direktor KJP ZOI'84, direktor KJP Tržnice Sarajevo, trenutno obnaša direktorsku poziciju u Civilnoj zaštiti Kantona Sarajevo, a nesuđeni je šef Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH. Da preuzme tu poziciju, spriječilo ga je neispunjavanje zakonom propisanih uvjeta.

Ni Skaka se ne može pohvaliti izbornim pobjedama u periodu u kojem je predvodio Općinski odbor Stari Grad. U tri navrata je kandidat te stranke poražen u utrci za načelnika, a 2012. godine je upravo Skaka izgubio utrku sa Ibrahimom Hadžibajrićem.

Posljednja četiri izborna ciklusa SDA u Starom Gradu bilježi pad. Na Općim izborima 2014. su usvojili 4.205 glasova, 2016. 4.058, 2018. 3.246, a do sada im je prebrojano 2.847 glasova na Lokalnim izborima 2020, što sugerira da se trend pada podrške nastavlja.

Skaka je od 2013. do 2015. godine obnašao dužnost dogradonačelnika Sarajeva, a od 2017. godine je gradonačelnik glavnog grada.

Sudeći prema reakcijama zvaničnika SDA, a prije svega prema rezultatima posljednjih Lokalnih izbora, toj su stranci neophodne promjene, naročito kadrovske, što se posebno odnosi na općinske organizacije.