Organizovano „19. Pješačenje do zdravlja”

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB i Sportski savez SBK/KSB u saradnji sa Sportskim savezom općine Vitez, Gorskom službom za spašavanje Travnik i HPD „Vitez” iz Viteza uz podršku Crvenog križa općine Travnik i članica Sportskog saveza SBK/KSB organizovali su tradicionalno „19. Pješačenje do zdravlja”,  povodom 31. maja – Svjetskog dana borbe protiv pušenja pod nazivom „S nama na putu do zdravlja“ do planinarskog doma u Zaselju, Općina VItez.  Kao i prethodnih godina  ova tradicionalna manifestacija okupila je veliki broj  učesnika iz općina Travnik, Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik, Donji Vakuf, Bugojno i domaćina općine Vitez  različite starosne dobi, što je jedan od pokazatelja da svakodnevno raste svijesti građana, a posebno mladih, o značaju tjelesne aktivnosti u cilju poboljšanja zdravlja i sprečavanja kardiovaskularnih oboljenja i drugih nezaraznih oboljenja, a prevashodno podizanja svijesti građana o štetnostima duhana koji svake godine po podacima Svjetske zdravstvene organizacije odnese preko 6 miliona ljudskih života, od čega je skoro 600.000 pasivnih pušača.

Pored tradicionalnog pješačenja na dionici Donja Večerska – Zaselje učesnci su imali priliku učestvovati u „Bosanskim suretima” koji uvijek privuku pažnju učesnika „Pješačenja do zdravlja”. Uz veliko interesovanje učesnika praćeni su finalni susreti u malom nogometu kao i potezanju konopca i skakanju u vrećama.

I ove godine, kao i prethodnih, za sve učesnike manifestacije obezbjeđen je prijevoz iz Općina SBK/KSB i tradicionalni grah koji je ove godine obezbjedilo MDD „Merhamet“, Regionalni odbor Travnik.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print