Optužnica za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju

0
62

Tužilac  Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

-Gonjanin Ekrema, rođenog 1962. godine u Novom Pazaru, Srbija

-Berović Nevzata, (Berovikj Nevzat) rođenog 1977. godine u Skoplju,

-Ibralić Ante, rođenog  1954. godine u Tuzli,

-Brković Sulejmana, rođenog 1952. godine u Tuzli,

-Alagić Asima, rođenog 1963. godine u Tuzli,

-Kurtanović Azema, rođenog 1967. godine u Tutinu, Srbija,

-Pavitinović Hazema, rođenog 1987. godine u Tuzli,

-Poplata Armina, rođenog 1975. godine u Doboju,

-Berović Dževata (Djevat Berovikj) rođenog 1974. godine u Batincima, Makedonija, (optužen odvojenom optužnicom),

-privrednog društva „Alper Trade“ d.o.o. Dubrave, Brčko Distrikt,

-špediterske firme „Arbelšped“ d.o.o. Sarajevo.

Optuženi se terete, da su kao organizirana skupina počinitelja, tijekom uvoza tekstilne robe iz Turske, u periodu od 2015. do 2017. godine, počinili niz nezakonitosti vezanih za pravljenje fiktivne dokumentacije radi izbjegavanja obračuna i plaćanja PDV-a, te korištenjem fiktivne dokumentacije neutemeljeno i nezakonito ostvarivali povrat PDV-a od UIO BiH, nakon čega je direktor poduzeća „Alper Trade“ d.o.o., tako stečeni novac ubacivao u redovite financijske transakcije, te na taj način počinio kazneno djelo pranja novca, ostvariviši nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 348.902, 00 KM, za koji iznos je oštećen budžet te time i svi građani BiH.

Tužiteljstvo BiH je u ovom predmetu formiralo zajednički istražni tim, sastavljen od uposlenika Tužiteljstva BiH, SIPA, Granične policije i UIO BiH, te provelo opsežnu višemjesečnu istragu u akcijama operativnog naziva „Truck“ i „Bonus“, u okviru kojih su u mjesecu svibnju / maju ove godine, izvršena lišenja slobode i pretresi na više lokacija u više gradova u sjevernom dijelu BiH i Sarajevu, tijekom koje je zaplijenjen i kamion robe.

Za trojicu osumnjičenih koji se nalaze u pritvoru, tužiteljstvo će tražiti produljenje mjere pritvora, a za ostale osumnjičene odgovarajuće mjere zabrane, kako ne bi mogli ometati postupak.

Optuženi se terete za kaznena djela organizirnog kriminala iz članka 250. KZ BiH, porezne utaje ili prevare, iz članka 210 KZ BiH i kazneno djelo pranja novca iz članka 209. KZ BiH.

Tokom postupka, Tužiteljstvo BiH će tražiti povrat nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 350 000 KM.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama za provođenje zakona, radi na više predmeta koji se odnose na kaznena djela poreznih utaja i financijskog kriminala, a navedeni predmet pokazatelj je efikasnog rada zajedničkih istražnih timova.