Općinski štab CZ Donji Vakuf: Pripremljen sekundarni/alternativni prostor za potencijalno oboljele od koronavirusa

0
167

Nakon Naredbe Kriznog štaba civilne zaštite Srednjobosanskog kantona, civilna zaštita Općine Donji Vakuf je opremila sekundarni/alternativni prostor za potencijalno oboljele od koronavirusa (COVID-19).

”Prva osnovna škola Donji Vakuf određena je za sekundarni/alternativni smještaj na području Općine Donji Vakuf, kapaciteta je 50 kreveta. 20 kreveta je već namontirano u tri prostorije (učionice), 30 kreveta je spremnih u firmi ”Malak” koji su namijenjeni su za gornji sprat. Također je nabavljena određena količina kisika, očekujemo isporuku medicinske opreme za montažu i stavljanje u eventualnu funkciju nabavljenog kisika. Ovom prilikom u ime civilne zaštite i Kriznog štaba Donji Vakuf zahvaljujem se firmi INOX-PARTNER Donji Vakuf koja je donirala 15 stalaka za infuziju’.– izjavio je Misrad Kosovac, stručni sardnik za CZ i član Kriznog štaba Donji Vakuf.

Na području Općine Donjeg Vakufa, vezano za suzbijanje pojave koronavirusa urađeno je sljedeće:

  • JKP ”Gradina” Donji Vakuf je izvršila čišćenje i sapiranje gradskih površina na širem području grada, dalje aktivnosti se vrše u kontinuitetu. Također svakodnevno se vrši dezinfekcija javnih prostora i stubišta.
  • Predstavnici JU Dom zdravlja Donji Vakuf svakodnevno vrše dezinfekciju javnih objekata i prostora na teritoriji Donjeg Vakufa.
  • Određen prostor Sportske dvorane za smještaj osoba koje ne poštuju Rješenje o samoizolaciji ili nemaju mogućnost samoizolacije, do danas nismo imali prinudnog smještaja u ovaj prostor.
  • Proglašeno stanje nesreće uzorokovane mogućom pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Općine Donji Vakuf, dana 23.03.2020.g.
  • Naručena određena količina maski za lice, posredstvom povjerenika Civilne zaštite (predsjednika MZ) iste su podjeljene stanovništvu.
  • Određen prostor Prve osnovne škole Donji Vakuf u zgradi Anex-a kao prostor za sekundarni/alternativni smještaj.
  • Predsjednici MZ u funkciji povjerenika civilne zaštite su uzeli kativno učešće u psolovima oko samoizolovanih osoba,kao i pomoći starijim osobama kojima je zabranjeno kretanje.
  • Predstavnici Crvenog križa Općine Donji Vakuf, posredstvom volontera svakodnevno vrše aktivnosti kučnih posjeta iznemoglim osobama i podjele maski za lice građanima na kućnim adresama i u širem rejonu grada.

Izvor: dvvijesti