Općina Jajce domaćin svečanog otvaranja 9. Sportskih igara mladih

0
46

Načelnik Općine Jajce, Edin Hozan, i predstavnici Udruženja za sport i rekreaciju mladih, potpisali su Ugovor o saradnji kojim će ova Općina i zvanično biti mjesto otvaranja, ovogodišnjih, devetih po redu BH Telecom Sportskih igara mladih. Na ovaj način Jajce će, uz Zagreb i Novi Sad, postati jedan od regionalnih centara gdje će se Igre, paljenjem plamena, zvanično i otvoriti.

Načelnik Općine Jajce istakao je svoje zadovoljstvo što je Jajcu ukazana čast da bude domaćin svečanog otvaranja Sportskih igara mladih BiH.

„Posebno sam ponosan što ćemo okupiti veliki broj naših osnovaca. Općina Jajce podržala je ovaj značajan projekat jer želimo kod mladih ljudi razvijati sportski duh i kolektivnu igru kroz druženje i zdravo odrastanje. Ovo je odlična prilika da se više stotina mladih natječe u sportskim disciplinama prilagođenim njihovim uzrastima. I ne samo to, biće ovo prilika i za druženje roditelja i svih Jajčana i kroz druge zanimljive kulturne sadržaje. Posebno sam sretan što će najbolji osnovici iz naše četiri osnovne škole upaliti  plamen ovogodišnjih Igara. Ovo će biti poseban događaj za sve nas u Jajcu, zato još jednom hvala organizatorima što su gradu Jajcu i osnovcima Jajca ukazali čast za održavanje centralnog događaja ovogodišnjih devetih Sportskih igara mladih“, istakao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Sastanku su prisustvovali i direktori svih osnovnih škola sa područja Općine, kao i predsjednik Sportskog saveza Općine Jajce, Ante Katić i direktor JU „Sport i rekreacija“ Ante Lukić.

U 2018. godini, Igre su kroz SIM turneju radosti posjetile Jajce te je u „igri između dvije vatre“ učestvovalo oko 600 osnovnoškolaca.

„Igre su u prethodnoj godini, kao uvertiru za ovu godinu Igara, organizovala za najmlađe učesnike takmičenje u igri između dvije vatre, u kojem je učestvovao veliki broj dječaka i djevojčica od prvog do petog razreda. Uz ovogodišnju podršku i partnerstvo sa Općinom Jajce, svi mališani osnovnih škola sa područja Općine Jajce imat će priliku takmičiti se u deset različitih sportova te dva dana uživati u cjelodnevnim zabavno-sportskim dešavanjima. Zaista nam je čast što smo u Općini Jajce i načelniku, gospodinu Edinu Hozanu, pronašli partnera koji su prepoznali značaj ovog projekta za najmlađe sugrađane te se odlučili pridružiti Novom Sadu i Zagrebu kao regionalnim centrima u kojima će Igre u 2019. godini biti otvorene“, istakla je Ena Jažić-Šurković, PR menadžerica Sportskih igara mladih.

Igre mladih su najveće besplatno amatersko takmičenje za djecu i mlade u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj koji imaju priliku da se takmiče u deset različitih sportova te su u prethodne 23. godine postojanja, okupile više od 1.500 000 učesnika, od čega je u Bosni i Hercegovini u 8. godina postojanja, učestvovalo 260.000 dječaka i djevojčica. Cilj Igara je promocija zdravog načina života i prijateljstva te učenje djece o toleranciji i fer pleju. Igre su postale prepoznatljiv brend koji se danas razvija u zemljama regiona i najveća su manifestacija amaterskog sporta u Evropi priznata od Međunarodnog olimpijskog komiteta. Uz finansijsku podršku USAID-a i saradnju sa Košarkaškim savezom Bosne i Hercegovine, Igre će i ove godine nastaviti projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“.

Ambasadorima Sportskih igara mladih, gospodinu Ivici Osimu, MiralemuPjaniću, Edinu Džeki, Mirzi Teletoviću, Džananu Musi, Predragu Mijatoviću, VedaduIbiševiću, Nemanji Matiću i Luki Modrići, u 2018. godini, pridružio se i JohanesHahn, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju.

Otvaranje Sportskih igara mladih planirano je za 12. juni, uz prigodan zabavno-sportski program, dok je održavanje takmičenja zakazano za 12. i 13. juni.