OO SDP BiH Donji Vakuf, upriličio javnu tribinu na temu „Antifašizam“

0
74

„Antifašizam“, bila je tema Javne tribine upriličene od strane OO SDP BiH Donji Vakuf, a povodom 9 maja dana pobjede nad fažizmom.

„ Cijeneći da se radikalizira, generalno društvo i politička scena, ne samo u BiH nego i u regionu, te sve češće pojave  u Srbiji  i Hrvatskoj da se četnici odnosno ustaše predstavljaju kao antifašisti, da rade na reviziji  istorije kojom oni nisu bili saveznici okupatoru. Sve ovo daje nam zapravo da organizujemo jednu ovaku javnu tribinu gdje ćemo govoriti i potencirati  ideju antifašizma“ – naglasio je u svom uvodnom obraćanju predsjednik OO SDP-a BiH Donji Vakuf, Senad Selimović.

Također, je naglasio da će SDP BiH, OO Donji Vakuf, raditi sve na njegovanju antifašizma, kako povodom obilježavanja 9. Maja dana pobjede nad fašizmom tako i kroz naredni period.

Referat  na temu „Antifašizam“ na sinošnjoj javnoj tribini, podnio je naš sugrađanin , dugogodišnji društveno-politički radnik,publicista, autor deset knjiga Mulo Hadžič.

„ Mi smo ovdje da bi smo obilježili čak 72 godine, pobjede fašizma u Drugom svjetskom ratu.9. maj je istorijiski datum,koji ne mogu i neće zasjeniti paušalni pokušaji da se ponovno piše historija Drugog svjetskog rata. Značenje ovoga datuma neće umanjiti nastojanja ma kakva ona bila da se istorija tog velikog sukoba revidira da se poraženi predstavljaju kao pobjednici“ – između ostalog istako je Mulo Hadžić. U svom 30-to minutnom izlaganju dodakao se i velikog značaja Narodnooslobodilačke vojske 41-45, pod vodstvom Josipa Broza Tita, koji su se uspjeli oduprijeti okupatoru i domaćim izdajnicima. Također, posjetio je i na agresiju na BiH,1992-95, gdje su građani BiH, posebno Bošnjaci osjetili ponovno buđenje fašističke ideologije, kroz ubijanja, progon,silovanja i zatočeništva.

Javna tribina OO SDP-a Donji Vakuf, završena je sa jasnom porukom da se svi moramo boriti protiv ideologije fašizma.

 

Svojim prisutvom javnu tribinu u Donjem Vakufu, podržali su potprecjednik SDP- BiH, Zukan Helez, predsjednik KO SDP BiH SBK, Nijaz Helez sa potprecjednikom Slavkom Sikirićem,Ljubinka Atanasijević član Glavnog odbora SDP BiH, te predsjednik OO SDP Bugojno Admir Škandro.Moderator je bio Amer Čolak- Čola.