Znamo svi da ljubitelji mesa vole da eksperimentišu sa raznim jelima, al za mesnu štrucu i kombinaciju sa jajima sigurno neće pogriješiti.
U nastavku teksta donosimo vam recept za popularnu mesnu štrucu.
Sastojci:
- 80 dag mljevenog miješanog mesa
- 4 tvrdo kuhana jaja
- 1 mala glavica luka
- 3 čena bijelog luka
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice vegete
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica mljevene slatke paprike
- 2 kašike prezle
- malo ulja i prezle za podlogu
- malo putera
Priprema:
- Skuhati jaja, ohladiti ih i oguliti.
- U posudu staviti mljeveno meso, sitno sjeckani luk i bijeli luk, jaje, sol, biber, vegetu, mljevenu papriku i dvije kašike prezle. Sve dobro izmiješati.
- Na komad aluminijske folije namazati ulje i posuti s malo prezle
- Na to staviti pripremljeno meso i prst debelo ga rastanjiti.
- U sredinu po dužini poslagati tvrdo kuhana jaja i preklopiti mesom tako da dobijete fino oblikovanu štrucu.
- Odozgo staviti nekoliko listića putera.
Pecite 40-ak minuta na 220 stepeni, i poslužite toplo uz omiljenu salatu, piše Coolinarika.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba