Olympic day 2018. u Travniku

0
127

Olimpijski komitet BiH već niz godina organizira sportsku manifestciju „Olymic day“. Olympic day predstavlja obilježavanje međunarodnog dana sporta kada se širom svijeta slave olimpijske vrijednosti i upoznaju novi sportovi. „Olympic day“ je ustvari mnogo više od sportskog događaja, to je dan kada su ljudi širom svijeta aktivni, kada uče o Olimpijskim vrijednostima i upoznaju se sa novim sportovima.

Ove godine, čast da bude domaćin manifestaciji Olympic day, pripala je općini Travnik. Organizatori su Edukacijski fakultet i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, uz  podršku travničkih sportskih klubova, Sportskog saveza SBK/KSB, Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta SBK/KSB, Centra za Edukaciju mladih – Cem, te osnovnih škola sa područja SBK. Sve aktivnosti u okviru realizacije Olympic day-a bit će održane na sporstkim terenima kasarne oružanih snaga BiH “Travnik”.  Početak programa planiran je 29.5.2018  u 12:00 sati zagrijavanjem i grupisanjem po programima, nakon čega će uslijediti prezentacije po sportovima u trajanju od po 15 minuta za svaki sport. Iako tačan broj učesnika još nije definiran, na manifestaciji se očekuje učešće oko 500 učenika osnovnih škola uzrasta od četvrtog do šestog razreda.

Svojim prisustvom Olympic Day 2018. u Travniku će podržati i naši bosanskohercegovački olimpijci koji će na simboličan način, zajedničkim snagama, sa ostalim učesnicima, trčati olimpijski krug.

Akcenat manifestacije je na učešću djece školskog uzrasta, tj. IV, V i VI razreda osnovne škole, s ciljem promocije olimpijskih sportova i zdravog načina življenja. Djeca će imati priliku da se okušaju u sljedećim sportskim disciplinama: Nogomet, Rukomet, Košarka, Odbojka, Streljaštvo, Atletika, Streličarstvo, Stoni tenis, Judo i Karate.

Nakon završetka Olympic dana, učesnici će dobiti certifikat koji je priznat od Međunarodnog olimpijskog komiteta.