Oko 1.700 pacijenata u FBiH i dalje čeka terapiju: Lijeka ima do 18. januara, ali šta onda

Ne nazire se rješenje agoniji oko 1.700 pacijenata koji se nalaze na listama čekanja Federalnog fonda solidarnosti za terapije i određene medicinske usluge u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vlatka Martinović (HDZ), direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOiR) FBiH krajem jula izjavila je da je potrebno 70 miliona KM kako bi se do kraja godine riješile liste čekanja.

10 miliona KM još nije operativno

Vlada FBiH u oktobru je izdvojila 10 miliona KM i pozvala kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja da iznađu ostatak u iznosu od 60 miliona maraka. No ni tih 10 miliona od federalne vlade, kako su kazali iz ZZOiR FBiH, nije još operativno jer se čeka usvajanje Odluke o programu utroška sredstava iz budžeta.

U međuvremenu onkološki, reumatoidni i drugi teški pacijenti mjesecima čekaju na lijek koji im znači život.

Nakon što su proteklih sedmica obišli šest kantona u nadi da će u razgovoru sa vlastima osigurati 60 miliona KM, predstavnici udruženja pacijenata spremaju se ovih dana na novu “turu” sastanaka. Kažu kako im ne preostaje ništa drugo, a odustati ne namjeravaju.

Ovog puta sa direktoricom Federalnog zavoda Martinović te direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamerom Kosovcem (NiP).

Enida Glušac

– Mi smo nedavno održali zajednički sastanak sa Kosovcem i ministrom zdravstva Enisom Hasanovićem (SDP). Kosovac je tom prilikom rekao da dio novca može posuditi. Nakon tog sastanka i Hasanović jednom mediju rekao da će se dogovoriti da se sredstva prebace. Nisam sigurna o kom iznosu je govorio, ali je kazao da je to dogovoreno na sastanku. Mi ćemo ponovo tražiti sastanak i sa njim, da suočimo i ministra zdravstva i Martinović, pa ćemo vidjeti šta će zajedno poduzeti – kazala je Enida Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke “Renesansa”.

Amira Lukovac Banda (46) iz Sarajeva, majka dvoje djece, oboljela je od karcinoma dojke. Trenutno je kaže u “sivoj zoni” jer lijek Keytruda, koji joj bukvalno znači nastavak življenja, na listi je za oboljele od melanoma.

To znači da on Amiri nije dostupan i da ga, želi li živjeti, mora sama kupovati. I to ne bi bio problem da terapija, koja se kupuje u apotekama u našoj zemlji, za 21 dan košta nevjerovatnih 11.900 KM, dok je u Turskoj duplo jeftiniji.

Amira Lukovac Banda

– Onkolozi su mi propisali četiri terapije, ja sam jednu kupila, a onda je pokrenut apel preko Pomozi.ba i prikupljen je novac za preostale tri terapije iz Turske. Upravo se vraćam sa kemoterapije, dobro sam jer imam lijek, ali život onkoloških pacijenata u našoj zemlji niko ne može shvatiti dok ne daj Bože ne dođe u takvu situaciju. Teška borba koja traje, a vi svaki dan u neizvjesnosti jer kad karcinom jednom stavite pod kontrolu, onda počinje druga agonija i razmišljanje – hoće li se vratiti – priča Lukovac Banda.

Onkolog se ustručavao da joj kaže

Sretna je Amira što konačno ima lijek, ali istovremeno i zabrinuta – šta će od polovine januara kad terapije potroši, a onda na kontroli ljekari donesu odluku da i dalje nastavi sa uzimanjem lijeka.

Više na: Faktor.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print