Ogromni val zapljusnuo norveški kruzer kod Čilea: Jedna osoba poginula

0
44

Jedna je osoba izgubila život, a četiri su povrijeđene kada je ogromni val zapljusnuo kruzer južno od Rta Horna kod obale Čilea, saopćila je norveška kompanija Viking. Nesreća se dogodila u utorak u 22.40 (srijeda u 2.40 po srednjoeuropskom vremenu) kada se na brod Viking Polaris obrušio “golemi val”, ističe kompanija u saopćenju.

– S velikom tugom možemo potvrditi da je jedan putnik izgubio život u ovom incidentu. Obavijestili smo njegovu porodicu i uputili joj iskrene izraze saučešća – rekao je izvor u Vikingu u Norveškoj, ne navodeći je li žrtva muškarac ili žena ni koje je dobi.

Četiri putnika su “zadobila povrede, ali nisu životno ugroženi”, dodaje kompanija rekavši da su im “stručnu pomoć pružili doktor i medicinsko osoblje broda”.

– Brod je pretrpio manja oštećenja u incidentu i doplovio je u luku Ushuaiju bez drugih problema u srijedu poslije podne po lokalnom vremenu – istakli su iz kompanije.

Nekoliko brodskih okna je slomljeno, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja. Viking Polaris je porinut 2022. i najnoviji je u floti norveške kompanije. Kapacitet mu je 378 putnika i 256 članova posade, piše na stranici Vikinga. Sredinom novembra dvoje američkih turista u dobi od 76 i 80 godina poginuli su na kružnom putovanju na Antarktici na World Exploreru kada se prevrnuo gumeni čamac kojim su pošli na izlet.

izvor: avaz.ba