Oglasila se ‘Dodikova raja’ koja se našla na crnoj listi SAD-a: “Jedva čekam da se Amerika raspadne”

Američko Ministarstvo finansija, preciznije njihov Ured za kontrolu inostrane imovine (OFAC), danas je, 16. novembra 2023, pod sankcije stavio pojedince i pojedine subjekte i kompanije u skladu s Izvršnom naredbom 14033 koja se odnosi na zapadni Balkan.

Sankcije su izrečene zbog iskorištavanja i olakšavanja širenja ruskog utjecaja na našem području.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, sankcije su određene za tri osobe, a riječ je o ministru industrije, energetike i rudarstva entiteta RS Petru Đokiću, zatim članu Dodikovog SNSD-a Savi Cvijetinoviću zvanom Tigar, a na crnoj listi je sada i Duško Perović, dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi.

Preciznije o tome zašto su tačno sankcionirani, možete čitati OVDJE.

A, danas se kažnjeni “Dodikov Trojac” i oglasio.

Petar Đokić: Iskreno volim Rusiju

Ministar Đokić smatra da SAD, kao velika država, uvođenjem sankcija njemu i ostalim zvaničnicima u RS-u pokazuje svoju veliku slabost: “Ne znam šta je to što bi se moglo kvalifikovati kao štetna radnja kada sam 2017. potpisao Sporazum o saradnji, a na osnovu ovlaštenja Vlade RS kako bi se izvršila gasifikacija postrojenja za proizvodnju i preradu nafte u Rafineriji nafte Brod.”

Petar Đokić
Foto: AA: Petar Đokić

Đokić je istakao da je ova aktivnost imala za cilj da se neutrališe veliki zagađivač sa kojim je problem imala Hrvatska i RS u tom regionu. “U Sjedinjenim Državama imaju neke svoje kriterijume, ni najmanje mi to ne smeta. Oni su trebali da nazovu pravim razlogom ono što su uradili, a to je da ja pokazujem iskreno poštovanje i ljubav prema Rusiji i ruskom narodu i to sam činio duži niz godina i nastaviću tako. Nema nijednog razloga da se može reći da je to suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu, ali oni imaju neke svoje kriterijume, a mi imamo svoje po kojima živimo i nastavićemo da živimo u skladu sa onim što su naši prioriteti”, objašnjavo je Đokić.

Duško Perović: Smiješno

Perović je, pak, rekao da je smiješna odluka američkog Ministarstva finansija da mu uvede sankcije zbog “lobiranja za sastanke predsjednika RS i Rusije”, istakavši da je “logično da radi za RS čiji je Dodik predsjednik”: “Na ovu odluku mogu jedino da se nasmijem. Ja radim za RS i njen sam predstavnik, a Milorad Dodik je njen predsjednik. Pa za koga ću lobirati? Za Joea Bidena? On je predsjednik Amerike i ima svoje lobiste”, rekao je Perović i dodao da Amerika radi šta hoće.

Perović je naveo da ne lobira ni za predsjednika Rusije Vladimira Putina, jer nije državljanin Rusije, gdje živi 33 godine, već da radi za RS i bavi se time čime se bavi kao šef Predstavništva posljednjih 10 godina. On je rekao da se u Rusiji ne bavi biznisom, te da nije ništa ni kupovao ni prodavao, već lobirao za RS čiji je Dodik predsjednik: “Ako je to grijeh za Amerikance da mi nametnu sankcije, nemam ništa protiv.”

On je rekao da nema namjeru da ide u Ameriku niti ga ta zamlja više zanima: “Nisam bio tamo deset godina. Nekada sam volio tu zemlju, a sada jedva čekam da se ona raspadne, da nas ostave na miru jer je cijeli svijet umoran od njih.”

Savo Cvijetinović: Ne znam, ne zanima me

Savo Cvijetinović je kazao da ga ne zanimaju sankcije koje su mu danas uvele Sjedinjene Države, da mu nije poznato na šta se odnose, ali da pretpostavlja da imaju političku pozadinu. Komentarišući obrazloženje američkog Ministarstva finansija da su mu sankcije uvedene jer je predstavnik kompanije “BN inženjering”, koja je omogućila slanje helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju, Cvijetinović je rekao da nije tajna da je ova kompanija u skladu sa domaćim propisima trgovala sa Ukrajinom, Rusijom i još nekim državama.

“Sve su službe kroz to prošle i dobijena je saglasnost Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara. Nismo radili nikakve motore za helikoptere. U ugovorima i sa jednima i drugima navedeno je da je riječ o rezervnim dijelovima motora civilne avijacije”, rekao je Cvijetinović.

Savo Cvijetinović
Foto: Facebook: Savo Cvijetinović

On je naveo da nije član Izvršnog odbora SNSD-a kao što je to navedeno u saopštenju američkog Ministarstva finansija: “Nisam član ni Glavnog odbora SNSD-a, već sam član SNSD-a i odbornik u Skupštini opštine Lopare.”

On je dodao da je predsjednik Udruženja “Srpsko-rusko prijateljstvo” i da pretpostavlja da je možda i to smetalo Amerikancima”.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print