-8.2 C
Donji Vakuf
Petak, Januar 21, 2022
Naslovnica Vijesti Svijet Odslužio 44 godine zatvora i preminuo od COVID-19 uoči izlaska na slobodu

Odslužio 44 godine zatvora i preminuo od COVID-19 uoči izlaska na slobodu

0
128

Zatvorenik iz Michigana, koji je trebao izaći na slobodu za nekoliko sedmica nakon odsluženja gotovo 44 godine zatvorske kazne, prošle je sedmice preminuo od COVID-19.

William Garrison imao je priliku biti pušten ranije ove godine, ali odlučio je izvršiti punu kaznu kako bi nakon puštanja na slobodu bio bez nadzora.

Garrison je imao 60 godina, a bio je u zatvoru od svoje 16. godine. Izdržavao je kaznu zbog ubistva prvog prvog stepena tokom oružane pljačke 1976. godine.

Garrisonu je ranije ove godine ponuđeno ranije uvjetno puštanje na slobodu, ali on je “odbio izaći iz zatvora”. Ponovo mu je ponuđeno puštanje na uvjetnu slobodu prije tri sedmice, što je on i prihvatio. Od tužitelja je zatraženo da se odreknu obaveznog 28-dnevnog čekanja na puštanje na slobodu. Ali Garrison je umro samo pet dana kasnije, 13. aprila.

Prema tvrdnjama zvaničnika, Garrison se nije žalio na svoje zdravstveno stanje, te nije izvijestio o bilo kakvim simptomima COVID-19. Tek nakon njegove smrti potvrđeno je da ima virus, prenosi CBS News.

Garrisonova sestra Yolanda Peterson rekla je medijima u Detroitu da misli da su zatvorski službenici mogli učiniti više kako bi pomogli bratu, te da su muškarci u zatvoru rekli da je drugi zatvorenik sa kojim je Garrison dijelio ćeliju bio bolestan nekoliko dana prije Garrisonove smrti.

Najmanje 17 zatvorenika u Michiganu umrlo je od virusa, a više od 520 ih je pozitivno.