Održana večer ratne poezije “Kako se kalio narod”

Noćas je u Domu kulture u sklopu obilježavanja Dana 370/770 Slavne brdske brigade u našem gradu održana večer ratne poezije “Kako se kalio narod”.

Ratnih godina u izbjeglištvu u Bugojnu, objavljena je zbirka ratne poezije ” Kako se kalio narod”, donjovakufskih boraca. Knjiga je dobila naslov po istoimenom naslovu pjesme Samira Tahirovića ” Kako se kalio narod”.

Večer je od početka do kraja bila nabijena emocijama, učenici Mješovite srednje škole Donji Vakuf su se stihovima prisjetili na ovo izuzetno značajno djelo koje je nastalo u najtežnim vremenima.

Stihove su čitali: Almasa Verem, Firdusa Salkić, Amir Horoz i Samed Hadžić, a sve pod mentorstvom Šahze Karahodžić Šahza Karahodžić bibliotekarke biblioteke JU Centar za kulturu,informisanje i sport Donji Vakuf.

Ratna poezija objedinjuje najtamnije trenutke u ljudskoj historiji,  a također i najsvjetlije. Od davnina, pa do savremenih slobodnih stihova, ratna poezija istražuje i slavi iskustva, pobjede, poštuje one koji na putu slobode padoše, osuđuje prljave zločine i buni se protiv onih koji zatvaraju oči pred zločinom i željnom slobodom, riječi su mentorice Šahze Karahodžić.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print