Održana svečana akademija u povodu Dana nezavisnosti BiH

0
552

Njegujući datume iz bliže i dalje historije države Bosne i Hercegovine večeras je u Donjem Vakufu održana svečana akademija povodom 1. Marta – Dana nezavisnosti BiH U organizaciji  Općine Donji Vakuf i JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf.

Prisutima na svečanoj akademiji čestitajući 1. mart Dan nezavisnosti BiH, obratili su se načelnik općine Donji Vakuf, Huso Sušić i predsjedavajući Općinskog vijeća Donji Vakuf, Naser Rujanac.

Dan nezavisnosti je za svaku zemlju i narod veličanstven, zato je 1.mart 1992. godine za nezaborav.  I danas nakon 27 godine sjećanja na taj datum su živa…

Nezavisnost i sloboda  plaćeni su  životima građana, materijalnim i kulturnim razaranjem svega onoga što je simboliziralo BiH.  Zaboraviti nikada ne smijemo ni neizmjernu ulogu naših šehida i poginulih boraca u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora.

Svoj doprinos na večerašnjoj svečanoj akademiji dali su i članovi Omladinskog hora JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf, Zemira Čavak, članica dramske sekcije Gradske biblioteke i  Vokalno –  instrumentalni sastav „Forte“.

Kako Dan nezavisnosti doživljavaju mladi, oni koji nisu bili svjedoci sudbonosnih dešavanja prije 27 godina,  možemo doznati iz njihovih literarnih radova.

JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf objavila je Konkurs za najbolje učeničke literarne  radove povodom obilježavanja 01. marta – Dana nezavisnosti BiH.  Tema konkursa  „Ostvarit ćemo snove u svojoj domovini“.

Konkursna komisija, u obilju pristiglih radova, za najbolji rad u konkurenciji učenika viših razreda odabrala je rad Jasmine Ajanović, učenice devetog razreda Prve OŠ Donji Vakuf i Ilhane Hadžić, učenica Prve OŠ Donji Vakuf.

Odabrane delegacije Općine Donji Vakuf, sutra na sam 1. mart – Dan nezavisnosti BiH, položit će cvijeće u 10,00 sati na Centralnom šehidskom obilježju u Donjem Vakufu, u 10,15 na Partizanskom spomen groblju u našem gradu.