Održana redovna sjednica Savjeta načelnika općina-kandidata SDA

0
359

U Sarajevu je održana redovna sjednica Savjeta načelnika općina-kandidata SDA na kojoj se razmatrala aktuelna politička situacija i mjere za prevazilaženje problema koji se tiču pandemije koronavirusa i pripreme za predstojeće lokalne izbore.

Sjednici je prisustvovala potpredsjednica FBiH i potpredsjednica SDA BiH, Melika Mahmutbegović. Kao jedan od uvodničara današnje sjednice Savjeta, potpredsjednica SDA BiH, upoznala je prisutne o zdravstvenim aspektima pandemije koronavirusa (COVID-19), osvrnuvši se na zdravstveno stanje u kontonima i Federaciji BiH.

Istakla je pozitivna iskustva i primjere institucija u FBiH, posebno zdravstvenog sektora, koje su uspješno odogovrile nepoznatom izazovu virusa COVID-19.

Bakir Izetbegović je uoči početka sastanka novinarima kazao da će kandidati SDA za načelnike općina na Lokalnim izborima biti uglavnom aktuelni načelnici.

Ostavio je mogućnost da na zahtjev nekih od njih bude i promjena, ali da će u narednih 15 dana biti poznata imena. Kada je riječ o održavanju Loklanih ibzora Cik je pomjerio izbore za 15. novembar. Izetbegović je mišljenja da će sa stavovima HDZ BiH i SNSD-a biti teško održati lokalne izbore ove godine.

S obzirom da posljednjih nekoliko mjeseci SDA potresa afera “Asim”, a nakon što je kompromitirajući snimak o “završavanju glasova delegata za izbor čelnika KO SDA Sarajevo” objavio načelnik općine Novi Grad Semir Efendić za kojeg je Izetbegović kazao da će snositi političku odgovornost, danas nešto drugačiji stav predsjednika SDA.

Kazao je kako je Efendić sjajan načelnik te da ima rezultate i da ne vidi razlog da se sa bilo čime kalkuliše.

“On je bio naš pulen za čovjeka koji je trebao da predvodi Vladu Kantona Sarajevo, pa smo se onda odlučili ovako kako smo se odlučili. Što se tiče operativne vlasti, mislim da je on jako dobar za bilo koju poziciju, da ima rezultate, tako da ne vidim razloge da se sa bilo čime drugim kalkulira”, kazao je Izetbegović.

Nakon što je u javnosti odjeknula afera “Asim” Izetbegović je Efendiću javno poručio da je trebao prvo obavijestiti stranku, a ne objavljivati u javnost snimak. Epilog je otvaranje istrage protiv Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića za krivično djelo “Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinom utjecajem”.