FOTO/Održana promocija knjige sportskih ilustracija i karikatura ”Svi naši zmajevi”

0
159

Noćaš je u organizaciji JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf, održana promocija knjige ”Svi naši zmajevi” 10 godina sportske karikature i ilustracije 2011 – 2021., autora Zdravka Cvjetkovića.

Jedan od promotora knjige, dipl. bibliotekar Amer Čolak je rekao nešto o samoj etimologiji riječi karikatura, njenom mjestu u likovnoj umjetnosti i primjeni u modernom izdavaštvu. Naglasio je da Zdravku kao umjetniku nije zadatak da preslika stvarnost, već da predstavi autentičnu interpretaciju stvarnosti i karikature u njegovoj knjizi upravo to i jesu. Njegove karikature su uhvatile sportski trenutak, zamrznule ga i predstavile na specifičan način.

Semir Velić je istakao da je izložba jedna retrospektiva Zdravkovog rada posljednjih deset godina. Prvi put se sa Zdravkovom ilustracijom upoznao preko društvenih mreža i umjetnik je imao idealan trenutak kada nacrta i pusti u eter određenu karikaturu. Autor kao umjetnik ima poseban način izražavanja i ostavlja poseban pečat. Svaka karikatura u knjizi je autentična i nosi dio određene kulture.

Sam autor Zdravko Cvjetković se zahvalio organizatorima i Semiru Veliću kao osobi koja nosi najveće zasluge za održavanje ove izložbe. Sama knjiga je monografija karikatura prethodnih deset godina rada i 2018. godine je počelo predstavljanje kroz izložbe. Prvobitne karikature su bile u digitalnom formatu i mogle su se isključivo vidjeti na autorovom Instagram profilu i portalima koji su ih dijelili. Većina karikatura je nastala prije samog događaja, kao podrška, doprinos euforiji pred utakmice, naročito pred utakmice Svjetskog prvenstva u Brazilu kada je euforija bila opravdana.

Vrijedi napomenuti da će postavka ostati izložena u velikoj sali Doma kulture i tokom sljedeće sedmice i svi zainteresovani postavku mogu pogledati svakim radnim danom od 8 do 15 sati.