Održana komemoracija Salki Bukvareviću u uskom krugu porodice, prijatelja i zvaničnika

0
45

Komemoracija Salki Bukvareviću, federalnom ministru za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata koji je preminuo protekle srijede, održana je danas u Federalnom parlamentu u Sarajevu.Uoči komemoracije prisutni su iskoristili priliku da u knjizi žalosti napišu oproštajne poruke za Salku Bukvarevića.

Komemoracija je održana uz maksimalno poštivanje svih epidemioloških mjera, kako u Sarajevu, tako i u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Nakon komemoracija danas će biti obavljena dženaza i ukop u haremu Džindić džamije u Tuzli.

Počast Bukvareviću danas su odali ministri iz Vlade FBiH, federalni parlamentarci, te uži dio prijatelja i rodbine, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Salko Bukvarević je rođen 1967. godine u Gornjem Hrasnu, Općina Kalesija. Na Rudarsko-geološkom-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao je 1996. godine, magistrirao 2004. godine, a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran u zvanje docenta.

Od 1995. do 1998. godine bio sekretar Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona. Ministar za boračka pitanja postao je 2015. godine. Dobitnik je više ratnih i mirnodopskih priznanja i pohvala.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević preminuo je 29. jula na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Bukvarević, koji je od ranije imao problema s plućima, preminuo je od posljedica infekcije COVID-19.