Održan sastanak u Travniku: Neizvjesno kad će SBK dobiti Vladu

Bez konačnog dogovora o formiranju novog saziva Vlade SBK, završen je danas u Travniku sastanak predstavnika HDZ-a BiH, SDA i DF-a. Predstavnici triju stranaka nakon sastanka nisu mogli precizirati kada će biti formirana Vlada, ali su potvrdili da nema novih zahtjeva u vezi sa raspodjelom ministarskih pozicija.

“Vlast nećemo dobiti niti u narednih 20-ak dana. SDA ne odustaje od premijerske pozicije, a moram reći da su pojedini zahtjevi, poput onih iz DF-a, preambiciozni s obzirom na izborni rezultat. Ostaje nam još mnogo posla, ali sam optimista, iako moramo vratiti priču u realne okvire”, rekao je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić.

U ime DF-a, na sastanku je sudjelovao Janis Milisav Buturović koji je naglasio da se političke stranke koje sudjeluju u pregovorima trude kako bi SBK što prije dobio izvršnu vlast. “Teško je procijeniti kada će to biti. Zahtjevi za raspodjelu pozicija ostali su isti i očekujemo poziciju u rukovodstvu Skupštine, te dvije ministarske pozicije”, rekao je on.

Predsjednica kantonalne organizacije HDZ-a BiH Lidija Bradara istaknula je da ova stranaka, također, ostaje pri svojim zahtjevima, kada je riječ o raspodjeli pozicija u Vladi SBK. “Naši zahtjevi su premijerska pozicija i tri ministarska mjesta u Vladi ili da to budu tri ministarske pozicije za predstavnike hrvatskog naroda i jedno ministarsko mjesto za srpski narod. Od ovoga nećemo odustati jer za to imamo legitimitet”, kazala je Bradara.

Na današnjem sastanku razmatran je dokument kojeg je sačinila radna skupina triju stranaka, u vezi sa načelima uspostave i funkcioniranju vlasti. Kako je rečeno, stranke imaju slične poglede kada je riječ o načelima djelovanja vlasti, ali su iz SDA poručili da neće pod svaku cijenu ulaziti u proces izmjene Ustava i zakonskih rješenja koja bi promijenila funkcioniranje Vlade SBK.

                                                                                                     /izvor:drukciji.ba/

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print