Održan sastanak Vlade SBK sa privrednim subjektima iz tekstilne industrije

0
246

U zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona jučer je održan radni sastanak sa privrednim subjektima iz industrije koja obuhvata tekstil, kožu, obuću i gumu.

Na pomenutom sastanku prisustvovao je premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, ministar Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić, predsjednik Udruženja poslodavaca Kemal Čolak, te predstavnici privrednih subjekata Maguba d.o.o., Makama d.o.o., Slovenka d.d., Tex Design d.o.o, Faik d.o.o, Fortitudo d.o.o. i predstavnici Olip Bosna d.o.o.

Pomenutom sastanku su također prisustvovali i predstavnici privrednih subjekata Zvrko d.o.o., Positive Group d.o.o., Makap d..o.o., Kavat d.o.o. i Stivali d.o.o.

Cilj navedenog sastanka bila je razmjena međusobnih informacija o uticaju pandemije COVID-19 na privrednu granu odnosno prerađivače tekstila, kože, obuće i gume, kao i proizvođače.

U okviru navedene teme privredni subjekti su istakli probleme sa kojima se trenutno susreću, kao i moguća rješenja a koja bi pomogla očuvanju stabilnosti ove industrijske grane u Srednjobosanskom kantonu.

Posebnu pažnju su skrenuli na probleme a koji se odnose na smanjenje obima proizvodnje, nemogućnost plasmana proizvoda, problemi koji se javljaju prilikom transporta.

Privredni subjekti su istakli da očekuju konkretnu pomoć a koja je najavljena od strane Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te pomoć koja je u okviru nadležnosti Vlade Srednjobosanskog kantona.

Predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona predstavili su set interventnih mjera Vlade Srednjobosanskog kantona za oblast privrede u okolnostima pandemije COVID-19 u vidu sufinansiranja neto plaća, oslobađanje od parafisikalnih nameta, upućivanje preporuka općinama, a koje će olakšati probleme sa kojima se susreću privredni subjekti.

Za kraj predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona su iskazali želju za što jačom saradnjom a sve u cilju prevazilaženja problema.