Odbijeni zahtjevi studenata iz SBK, premijer im poručio da studiraju u Travniku

0
73

Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo odbio je zahtjeve studenata iz ovog kantona koji tokom akademske godine žive u studentskim domovima Bjelave i Nedžarići u Sarajevu.

Studenti su se okupili ispred zgrade Vlade SBK-a u Travniku gdje traže da se cijena subvencije na smještaj i ishranu vrati sa 189 KM na prvobitnih 219 KM.

“Premijer je odbio zahtjeve studenata, sastanak premijera i predstavnika studenata je završen bez rezultata i nastavljamo proteste”, rekao je Samir Beharić, stanar studentskog dom koji se jutros uputio u Travnik sa još oko 150 studenata iz SBK-a koji studiraju u Sarajevu.

Lendo je studentima preporučio da studiraju na Univerzitetu u Travniku.

Premijer je izjavio da visinu granta za subvencioniranje studenata u studentskim domovima diktiraju prihodi kantona koji su ograničeni te je naglasio da ne postoji mogućnost za povećanje subvencija.

“Budžet je u deficitu. Ne isplaćujemo regrese zaposlenima, što je naša obveza i imamo milionske tužbe po osnovu radničkih potraživanja. Imamo jasno grant za subvencioniranje smještaja u domovima i to je oko 1,5 miliona KM i nemamo prostora da radimo nikakvu gimnastiku”, kazao je Lendo, naglašavajući da subvencioniranje smještaja studenata u studentskim domovima nije zakonska obaveza Vlade nego njena dobra volja.

Studenti koji su prisustvovali sastanku kazali su kako su diskriminirani u odnosu na ostale studente iz Federacije BiH, te da im nije jasno to da vlade pojedinih kantona mogu podnijeti povećanje subvencija, dok SBK to ne može.

Predstavnici Vlade su istaknuli da postoje studenti koji su ugroženi jer plaćaju privatni smještaj i nisu uspjeli dobiti smještaj u studentskom domu.

“Postoje fenomenalni studenti koji nemaju mogućnost smještaja u domu i nemaju nikakvu subvenciju, a završavaju fakultete i postižu odlične rezultate”, kazao je ministar privrede Sedžad Milanović.

Ministar zdravstva Nikola Grubešić kazao je da je Vlada smatrala boljim rješenjem da subvencionira smještaj 821 studenta sa 189 KM mjesečno od mogućnosti da subvencionira manji broj studenata koji bi dobijali 219 KM.

“Recite direktoru studentskog centra da poveća cijenu smještaja za 10 KM, a ne za 30 KM i Vlada će to razmatrati. Zašto ne prihvaćate argumentaciju Vlade da nema novca, a prihvaćate argumentaciju za poskupljenje smještaja”, kazao je Grubešić.

Ministrica obrazovanja Katica Čerkez naglasila je da bi zatraženo povećanje za subvencioniranje 821 studenta zahtijevalo dodatnih 246.960 KM.

Naglasila je da Kanton izmiruje sve obveze koje je preuzela, ali da su sredstva nedostatna za sufinansiranje svih studenata.

“Smatram da je 189 KM mjesečno sasvim pristojan iznos i kamo sreće kad bismo mogli sve studente sufinansirati”, naglasila je ona. 

Na sastanku je istaknuto da je prioritet donijeti zakon o studentskom standardu na nivou Federacije BiH.

 

 

izvor:klix