Odbijen zahtjev Karadžića

0
72

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića da mu bude omogućeno podnošenje žalbe na dužinu doživotne zatvorske kazne, koju mu je prošlog mjeseca Mehanizam odredio zbog genocida i drugih zločina u Bosni i Hercegovini, javlja BIRN BiH.

“Ne postoji pravni osnov u Statutu ili pravilima Mehanizma na osnovu kojih se Karadžić može žaliti na pravosnažnu presudu ili njen dio”, piše u odluci koju je potpisao predsjednik Mehanizma Carmel Agius.

Odlukom je odbijen i Karadžićev zahtjev za odobrenje imenovanja pravnog savjetnika koji bi mu pomogao prilikom pripreme zahtjeva za preispitivanje pravosnažne presude.

Podsjetimo, Karadžić je 20. marta pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom Bosne i Hercegovine, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Istom presudom oslobođen je krivice za genocid 1992. godine.