Od danas skuplje cigarete u BiH: Evo koje su nove cijene koje će pušači plaćati za kutiju

Od danas, 19. februara poskupljuju cigarete i to one koje tržište Bosne i Hercegovine plasira kompanija TDR Sarajevo.

Svi veliki proizvođači i distributeri cigareta dostvili su prethodnih dana u Upravu za indirektno oporezivanje nove maloprodajne cijene cigareta.

“Nakon toga, tačnije od 1. marta 2024. godine poskupiće i cigarete koje na tržište BiH plasira kompanija Philip Morris d.o.o. Sarajevo, dok će cigarete koje na bosansko-hercegovačko tržište plasira kompanija Nelt d.o.o Istočno Sarajevo poskupiti od 14. marta 2024. godine”, pojasnio je za portal Radiosarajevo.ba portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Naveo je da će gotovo sve vrste cigareta poskupiti za 0.20 KM po paklici cigareta.

“Moramo istaći da je i u 2024. godini na snazi ostala akciza po paklici cigareta kao i u prethodnih pet godina.

Naime, Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete koju je usvojio Upravni odbor UIO predviđeno je da se i u 2024. godini paklica cigareta oporezuje proporcionalnom akcizom u iznosu od 42% maloprodajne cijene cigareta i specifičnom akcizom u iznosu od 1,65 KM po paklici, te pripadajućim PDV-om od 17%”, kazao je Kovačević.

Pojašnjava da, budući da se u prethodnih pet godina nije mijenjala legislativa u smislu povećanja poreskog operećenja po paklici cigareta, za pretpostaviti je da su inflatorna kretanja razlog za rast cijena cigareta na tržištu BiH.

U nastavku pogledajte koje cigarete poskupljuju od danas.

Cigarete koje će poskupiti
Foto: UIO BiH: Cigarete koje će poskupiti
Cigarete koje će poskupiti
Foto: UIO BiH: Cigarete koje će poskupiti

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print