Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je realiziralo projekt “Njegovanje kulture sjećanja – posjeta učenika drugih razreda srednjih škola Memorijalnom centru ‘rebrenica – Potočari”“ u školskoj 2022/2023, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

Tokom putovanja profesori historije bili su zaduženi da upoznaju učenike sa događajima tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, posebno o događajima vezanim za genocid u Srebrenici. Ministarstvo je angažiralo koordinatore koji su bili aktivni sudionici agresije i počinjenog genocida u podrinjskim enklavama s ciljem prenošenja vlastitih iskustava učenicima.

Na šehidskom mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari održavani su historijski časovi od strane kustosa, te su organizovani obilasci šehidskog mezarja. Nakon toga, učenici su obišli i muzejske postavke.


U multimedijalnoj sali prikazivan im je dokumentarni film o genocidu u Srebrenici, čime su završavali planirani programski dio svoje posjete. Prije povratka u Sarajevo, organizovan im je i obilazak grada Srebrenice.

Ukupno je realizirano 11 posjeta Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i Muzeju genocida sa učešćem 3.900 učenika drugih razreda i 176 profesora iz 43 srednje škole, i to iz 36 javnih i sedam privatnih srednjih škola iz Kantona Sarajevo.

Realizacijom ovog projekta Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je nastavilo njegovati kulturu sjećanja kod učenika na period agresije na Bosnu i Hercegovinu i počinjeni genocid u Srebrenici. Planirali su ovu aktivnost nastaviti provoditi i u narednim školskim godinama.

Služba za protokol i press KS