Očekuje su desetine hiljada gostiju: Arnaudija danas otvara svoja vrata

Organizacioni odbor pripremio je sve što je u njegovoj nadležnosti i mogućnosti, a tiče se saradnje s državnim organima i drugim agencijama u pripremi i realizaciji programa otvorenja džamije Arnaudije. Ovo je za „Avaz“ kazao muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović te naveo ko će sve biti prisutan. Arnaudija će svečano biti otvorena danas u 11 sati.

Otvoren prostor

– Što se tiče gostiju, teško je pretpostaviti koliko će posjetilaca biti. Za svaki slučaj, imamo otvoreni prostor ispred džamije, na platou parka, gdje mogu stati desetine hiljada posjetilaca. Za zvanice smo u kompleksu samog harema džamije pripremili kako svečanu binu tako i plato ispred samog ulaza u džamiju gdje ćemo primiti na stotine naših zvanica. Dolazi i brojna delegacija iz Turske, predvođena ministrom kulture i obrazovanja i reisu-l-ulemom Alijem Erbašom (Erbas) – kazao je ef. Smajlović.

Ef. Smajlović: Brojna delegacija iz Turske. MINA

Od naših zvaničnika, dodao je, bit će, uime Vijeća ministara, Sevlid Hurtić, zvaničnici iz entitetskih vlada, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, koji je potvrdio i učešće u programu, a bit će i određeni broj ambasadora ili njihovi izaslanici.

– Što se tiče zvaničnika iz strukture Islamske zajednice (IZ), tu će biti reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, te mnogobrojne muftije, ali i mi, kao domaćini. Što se tiče vjerske strukture, bit će izaslanici katoličke i jevrejske zajednice, a pravoslavci su u blagdanima Vaskrsa te su oni uputili čestitku i izvinjenje što ne mogu prisustvovati – naveo je ef. Smajlović.

Zaslužne osobe

Efendija nam nije htio otkriti kome će pripasti čast otvorenja džamije Arnaudije. Naveo je da će to biti „slatko iznenađenje“ na taj dan.

– Svakako da je to pravo reisu-l-uleme, a koji će vjerovatno tu svoju čast i priliku ukazati određenom uglednom Banjalučaninu ili Banjalučanki, tako da će se sve znati na dan otvorenja. Riječ je o zaslužnim osobama u Banjoj Luci – kazao je efendija.

Veličanstven događaj

– Radostan sam zbog otvorenja Arnaudije, možda čak i više zbog toga što građani Banje Luke, a posebno muslimani u Banjoj Luci to doživljavaju kao jedan veličanstven događaj i to mi čini zadovoljstvo. Pitaju me kolege jesam li umoran, kažem im: „Nisam“, a i kako bih kad sve ide jednim kvalitetnim putem, a ja doprinosim tome – rekao je ef. Smajlović.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print