Obrtnička komora FBiH izražava negodovanje najavama poskupljenja električne energije

Izvor: BHRT (H.S.)

Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine izražava negodovanje najavama poskupljenja električne energije, saopćili su danas iz OKFBiH.

Najavljeni rast cijene električne energije pogoršat će, ionako težak, položaj obrtnika u Federaciji BiH. Veliki broj obrtničkih radnji bit će suočeno sa smanjenjem konkurentnosti, padom prodaje, usluga i smanjenjem produktivnosti, upozoravaju iz Obrtničke komore FBiH.

Rast cijene električne energije dovest će do naglog povećanja cijena  proizvoda i usluga koji u svom procesu ovise od električne energije, što će sigurno privredu i obrtništvo u FBiH učiniti manje konkurentnom. Domaći obrt i privreda će doživjeti stagnaciju i pad.

“Također, treba napomenuti da obrtnici već ionako plaćaju struju po skupljim tarifama i obrtnici taj izdatak teško podnose. Najavljeno povećanje cijene struje rezultirat će povećanjem cijena praktično svega što se proizvodi u Federaciji BiH, kao i cijena usluga. Upozoravamo da će ovaj čin dovesti obrtništvo na granice egzistencijske isplativosti rada, posebno za ona zanimanja gdje je udio električne energije veći”, naveli su u saopćenju iz Obrtničke komore FBiH.

Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) danas ipak nije razmatrala prijedlog Elektroprivrede BiH kojim bi došlo do poskupljenja struje za 10 posto.

Ovaj prijedlog je vraćen Elektroprivredi BiH na doradu.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print