Obnovljena posljednja banjalučka džamija

Posljednja u nizu, ali obnovljena. Na istom mjestu, nikla je nova, za mnoge i ljepša – Arnaudija džamija. Njeno svečano otvaranje iako je najavljivano za 4.maj, biće sedmog. Simbolično, na dan kada je porušena, slaviće se njen novi rođendan.

Posljednji porušeni dragulj je vraćen. Kruna banjalučkih džamija – upotpunjena je. Ponovo je stasala nova, stara – Arnaudija.

Na istom mjestu. Obnovljena iz temelja. U autentičnom stilu. I to po uzoru na svoju stariju sestru – Ferhadiju. Ponovo blizu jedna drugoj. Banjalučkom ulicom, udaljene, tek nekoliko koraka.

“U periodu od njihove izgradnje pa sve do momenta njihovog rušenja Arnaudija i Ferhadija, zajedno sa Gazanferija džamijom, predstavljale su žilu kucavicu vjerskog života, svetionike islama kao i sjedište dobrih ljudi u gradu na Vrbasu. Takođe, one su bile i duhovne oaze”, priča Admir ef. Britović, Muftijstvo banjalučko.

Džamija Arnaudija (N1)

Ali i sestre. Ne samo po stilu izgradnje, nego i po nemiloj sudbini. Ferhadija i Arnaudija porušene su na isti dan. Pa upravo zbog toga zvanično i simbolično 7.maja kada je i porušena svoja vrata za sve vjernike i posjetioce otvoriće Arnaudija džamija. Jedna je od 16 porušenih banjalučkih džamija. A u njenu obnovu bili su uključeni i građani Banjaluke.

Više na: N1

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print