Objavljena prognoza za ljeto 2024. godine, očekuje se manje padavina od prosjeka

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je dugoročnu prognozu u Bosni i Hercegovini za ljetni period, odnosno od 1. juna do 31. augusta.

Prema prognozi FHMZ-a, temperature u ovom periodu u Bosni i Hercegovini bit će nadprosječne, u odnosu na vrijednosti na period 1981-2010. godina. Ipak, kako ističu, očekuje se “svježije ljeto” u odnosu na prethodnu godinu.

“Prema raspoloživim podacima najveća pozitivna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u mjesecu julu na sjevernim područjima zemlje.

U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa, sa sjevera Evrope”, rekli su iz FHMZ.

Navode i da je broj očekivanih toplih dana u Bosni veći od 61, dok će u južnoj Hercegovini brojka ići do 86 toplih dana.

Što se tiče padavina, ističu da prognoze nisu precizne kao za najavu temperatura tokom ljetnog perioda, ali da se može očekivati manja količina u odnosu na prosjek.

“Prognozirane ukupne količine padavina tokom ljeta 2024. godine, trebale bi biti manje u odnosu prosječne sume tokom ljetnog perioda. U centralnom i sjevernom dijelu zemlje, naročito u planinskim i pretplaninskim područjima količine padavina bi mogle biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Duži sušni periodi su izvjesniji na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme pojave istih”, najavljuju iz FHMZ.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print