Objavljena karta rizika putovanja za 2023., evo gdje se nalazi BiH

Samo nekoliko zemalja u svijetu, uglavnom europskih, smatra se zemljama s vrlo niskom stopom rizika za putovanje, dok sve veći broj destinacija u svijetu prelazi u ‘zonu rizika’.

Njemačka kompanija A3M Global Monitoring GmbH izradila je kartu na kojoj su označene zemlje u kategorijama od vrlo visokog do vrlo niskog rizika putovanja, bazirano na procjeni stepena sigurnosti uzrokovane političkim nemirima, terorizmom, štrajkovima, vremenskim neprilikama kao što su uragani, tsunamiji, potresi, te epidemije, kriminalitet i ostalim faktorima.

Karta rizika pokazuje gdje možete putovati bez oklijevanja, a gdje je bolje ne planirati godišnji odmor u bliskoj budućnosti. Dakle, ako još ne znate gdje ćete provesti sljedeći godišnji odmor, ova bi vam karta mogla biti zanimljiva.

Izvor:

Izvor:

Izvor:

Ne tako davno, Ukrajina i Iran smatrani su tajnama među putnicima koji traže posebno odredište. Trenutno se preporučuje izbjegavanje odmora u obje zemlje koliko god je to moguće: Ukrajina već gotovo godinu dana vodi krvavi rat iz Rusije, a u Iranu se ljudi brane od autoritarnog režima.

Postoji pet gradacija boja na karti, u rasponu od tamnocrvene što označava ‘vrlo visok rizik’ do tamnozelene koja znači ‘vrlo nizak rizik’. Uz neke druge europske zemlje i Kanadu, Njemačka je jedna od relativno rijetkih tamnozelenih zemalja. Sjedinjene Države obojene su svijetlozelenom bojom, kao i Argentina, Australija, Novi Zeland, Namibija, Maroko (bez Zapadne Sahare), Japan, Španija, Francuska, kao i većina zemalja regije Zapadnog Balkana, s izuzetkom Albanije i Kosova gdje, prema ovoj karti, postoji ‘povećan rizik’.

Bosna i Hercegovina se smatra zemljom niskog rizika.

Neka popularna odredišta poput Turske ili Južne Afrike su također označena žutom bojom što značida je putovanje povezano s povećanim rizikom, ali je moguće bez posebnih mjera opreza. Opasnosti mogu nastati, na primjer, zbog povećanog nasilnog kriminala ili određene zdravstvene situacije ili prirodnih katastrofa.

Prema stručnjacima, crvene ili tamnocrvene zemlje mogu se posjećivati samo uz velika ili značajna ograničenja – ako je to uopće moguće. U svakom slučaju, za putovanje u takvo područje moraju se poduzeti mjere opreza, kao što je sigurnosni koncept.

Program N1 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print