Objavljen snimak: Amra Džeko sudjelovala u humanitarnoj akciji ‘Moja kosa tvoja kosa’

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” organizovalo je danas u Sarajevu novu akciju u okviru projekta “Moja kosa tvoja kosa”.

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” u sklopu ovog projekta izrađuje perike od prirodne kose i daje ih na korištenje (potpuno besplatno) djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose.

Fikret Kubat, predsjednik Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, podsjetio je da je ovo šesta godina trajanja projekta.

“Oko 15.000 donatora, nadam se da ćemo danas taj broj uspjeti zaokružiti, je armija dobrih ljudi. Do sada smo izradili 70 perika za dječicu s malignitetom ili eventualno s nekim autoimunim oboljenjem. Osmijeh i sreća te dječice koja doniraju i dječice koja primaju periku, njihovih roditelja, je nešto najljepše što svi mi možemo dobiti”, izjavio je Kubat.

Poručio je da kao društvo možemo biti ponosni.

“Ohrabrujuće je da je toliko donatora, da su mala djeca 80 posto tih donatora. I danas je tu jako puno ljudi, jako puno volontera, frizera koji su došli da podrže ovu akciju. Nama treba oko 15 dana za izradu jedne perike. To je jako složen i dug proces. Sve se ručno radi”, dodao je Kubat.

Ambasadorica Udruženja Amra Džeko podsjetila je da su danas peti put u SCC-u.

“Sretna sam što vidim da ne jenjava podrška ovoj akciji. Od velike je važnosti i jako je bitno, pogotovo u svijetu u kojem živimo, da djecu od malih nogu, prvenstveno vlastitim primjerom, učimo da se bolje ponašaju prema svojoj okolini, ljudima oko sebe, da čine dobra djela…”, kazala je Džeko.

Podsjetila je da je kosu donirala i djevojčica od tri godina, devetogodišnjakinja koja je došla treći put da donira kosu…

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić također je prisustvovala događaju u SCC-u.

“Naše društvo je jako onoliko koliko vodi računa o svojim osjetljivim kategorijama. Grad Sarajevo godinama podržava ovaj projekat kao i Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’. Pravi su heroji svi mališani koji vode najznačajniju i najtežu bitku – bitku za život, ali su heroji i svi koji danas dođu i odluče donirati svoju kosu za perike”, pojasnila je Karić.

Istakla je da je danas na jednom mjestu puno empatije i ljubavi.

“Danas još jednom pokazujemo koliko svi Bosanci i Hercegovci zaista imaju veliko srce. Upravo sam razgovarala s dječakom koji je došao iz Zvornika da daruje svoju kosu, s djevojčicom iz Visokog…”, dodala je Karić.

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” podijelio je na društvenim mrežama i snimak na kojem Amra Džeko šiša djevojčicu.

Radiosarajevo.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print