Obilježen Dan općine Bugojno

0
96

Na početku sjednice bilo je riječi o značaj 20.maja i obilježavanju ovog datuma kao Dana općine. Podsjetimo, 19.maja 2008. godine, Općinsko vijeće Bugojno, donijelo je Odluku da se 20. maj odredi kao Dan naše općine. Podsjetimo, 1870. godine, Bugojno je dobilo status općine a 20.maja 1886.godine, prvi put je zasjedalo Gradsko vijeće.

Sjednicom je predsjedavao tadašnji načelnik Tahir-aga Vidimlić, a u vijeću su participirali vijećnici svih konfesija koje su tada živjele na prostoru Bugojna, tako da je taj datum i odabran kao Dan općine Bugojno.

Uz obraćanje predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, dodjeljena su i općinska priznanja.

Prigodne čestitke i poruke na svečanoj sjednicu uputili su načelnik općine Hasan Ajkunić, predsjedavajući OV Igor Vrljić i zamjenik predsjedavajućeg Salih Gurbeta.

Na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, Općinsko vijeće Bugojno je na svojoj redovnoj sjednici održanoj 14.05.2018. godine donijelo Odluku o dodjeli priznanja Općine Bugojno.

Priznanje «PLAKETA OPĆINE BUGOJNO» za doprinos razvoju općine Bugojno u kulturnom, edukativnom i drugom radu, dodjeljuje se Teatru FEDRA Bugojno iz reda pravnih lica;

Priznanje «PLAKETA OPĆINE BUGOJNO» za doprinos razvoju općine Bugojno u sportskom, humanitarnom, privrednom i drugom radu, dodjeljuje se Asimu Šahmanu iz reda fizičkih lica.

Realizovan je i poseban program koji su za ovu svečanu sjednicu pripremili učenici i nastavnici Osnovne muzičke škole Bugojno, Teatra Fedra, Vokalnog ansambla Bugojno, Ženskog vokalnog ansambla HKD Napredak, Podružnica Bugojno i Gradskog hora Bugojno.

 

Izvor : RTV Bugojno