Obilježavanje godišnjice rođenja prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića

0
59
Alija Izetbegovic

Aktivisti Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA) prošetali su u koloni, sa ljiljanima u rukama, od sjedišta te stranke do Šehidskog mezarja Kovači, a povodom godišnjice rođenja prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine i osnivača SDA Alije Izetbegovića.

Na Kovačima će biti proučena Fatiha te položeno cvijeće na Šehidsko spomen-obilježje te na mezar Alije Izetbegovića. Aktivisti Asocijacije mladih SDA će, najavljeno je, položiti 78 ljiljana koji simboliziraju godine života prvog predsjednika te stranke.

U 11.30 sati je predviđeno održavanje Akademije “Sjećanje na Aliju Izetbegovića” u amfiteatru Memorijal Kovači, a zatim i posjeta Muzeju “Alija Izetbegović”.

Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i osnivač Stranke demokratske akcije rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a  umro je 19. oktobra 2003. godine. Taj dan, kao i sljedeći, kao da se nebo izlilo na bosanski glavni grad. Duge kolone ljudi, Bosanaca i Hercegovaca, ali i brojne delegacije iz cijelog svijeta, željeli su mu odati posljednju počast.

Sam početak života Alije Izetbegovića vezan je za dvije rijeke koje su se vidjele s prozora njegove rodne kuće – Bosnu i Savu. Ime ove prve ostat će kao usud njegovih zrelih godina, kada je sa svojom Strankom demokratske akcije osvojio vlast i ušao u Predsjedništvo RBiH. Naime, kako se u mladosti borio za islamske ideje, kasnije je bio zaokupljen borbom za prava bošnjačkog naroda i domovinu Bosnu i Hercegovinu. I inače, cijeli život Alije Izetbegovića, od najranije mladosti pa sve do smrti, obilježen je borbom za ideje i ideale.