Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u „Prvoj osnovnoj školi“ Donji Vakuf

0
140

                                                             Srcem i dušom domovini

 

Neko kaže da je najteže objasniti ljubav.

Ljubav se živi!

Zbog toga je teško objasniti zašto volim ovu zemlju.

Bosna se ne može objasniti.

Bosna se samo može živjeti.

U ovoj Zemlji ima i tuge i bola i patnje i onog crnog čemera i čestitih ruku naših Bosanaca i Hercegovaca.

U ovoj Zemlji ima mnogo toga lijepog što od nas čini stablo koje je pustilo korijenje u hladnim bosanskim rijekama i kroz zemlju u koje su ukopani naši najmiliji.

To su naši uzori koji su štitili i borili se da sačuvaju ovu našu prelijepu Bosnu i Hercegovinu i izborili su se.

Danas je trebamo štititi od svakog zla, i naravno, Bosance i Hercegovce u njoj.

Ima svašta u našoj zemlji, od onog bosanskog mrava koji se šeće po bosanskim ulicama, do dobrih ljudi.

U ulicama miriše dobra kahva od nane Rahime i raspjevanog sevdaha. Ima vode posvuda po svijetu! ima! Ima i rijeka i mora i okeana, ali nijedna voda tako veselo ne skače s kamena na kamen kao naša bosanska rijeka.

Ta bosanska rijeka puna je krvi , ali i inata!

Puna je boli, ali i ljubavi!

Mutna je od zavisti koju drugi imaju prema njoj, ali i bistra kao naša dobra srca i naša dobra bosanska duša!

Ponosim se tim što sam rođena u bosanskoj pravoj porodici, što sam rođena u prelijepoj Bosni i Hercegovini.

Čuvajmo našu domovinu i divimo se svemu što ona ima!

SRETAN DAN NEZAVISNOSTI, DOMOVINO!

 

Neira Čehaja VIII b

 

Učenici i učenice iz „Prve osnovne škole“Donji Vakuf pretpraznične dane ispunjavaju pripremama obilježavanja Dana nezavisnosti naše zemlje.

Iako su pandemijske okolnosti u Google učionici , uz poštivanje epidemioloških mjera, traju pripreme historijskog panoa o podacima važnim za Dan nezavisnosti i našu domovinu, a u horskoj i jezičko- novinarskoj sekciji je raspjevano i puno interpretacije lijepe poezije, nota i misli vezanih za Bosnu i Hercegovinu.

Učenici nisu mogli, a da ne posvete svoje misli i emocije Danu nezavisnosti BiH i putem online platformi u današnjim okolnostima pripremili su prigodne sadržaje.

Selvedina Fazlagić, direktorica škole, je prigodnom čestitkom, koju prenosimo u nastavku , čestitala roditeljima, učenicima i kolegama Dan nezavisnosti naše zemlje:

Poštovane kolege i kolegice, roditelji,sugrađani, dragi učenici i učenice i svi koji volite Bosnu i Hercegovinu !

Obraćam Vam se povodom predstojećeg 01. marta, Dana nezavisnosti naše jedne i jedine domovine, Bosne i Hercegovine. U dugogodišnjoj historiji naše zemlje bilo je mnogo važnih datuma koji su postali državni i koje obilježavamo i mi, današnji stanovnici. Ipak, ovaj datum, 01. mart poseban je na sebi svojstven način jer mu je većina nas, danas odraslih generacija, svjedočila početkom teških devedesetih , kako provedenim Referendumu o nezavisosti BiH, preko strašnih i za našu nezavisnost sudbonosnih trenutaka, tako, evo i ovim poslijeratnim dugogodišnjim periodom oporavka i uspostavljanja državnih, kulturoloških, obrazovnih i, reklo bi se, svih životnih tekovina koje su zadatak nama, savremenicima svih ovih dešavanja.  

Ovaj praznik slavimo kao Dan nezavisnosti BiH od 01.03.1992.godine. Tada smo se izjasnili da želimo nezavisnu i samostalnu, slobodnu zemlju njenih konstitutivnih naroda, našu Bosnu i Hercegovinu koju je, na svu sreću, i Evropska unija tada, a kasnije i cijeli svijet priznali u njenim granicama određenim ZAVNOBIH-om.

Ono što je uslijedilo nakon toga jeste grozna agresija i naša dostojanstvena i  snažna borba za zemlju , uz  nažalost izgubljene živote mnogobrojnih žrtava , neviđenog rušenja naših gradova i neadekvatnog , ravnodušnog ponašanja mnogih  zemalja koje nisu zaustavile strašni rat. S druge strane izdržljivost našeg naroda, hrabrost naših Zlatnih ljiljana i spoznaja da se samo jedna zemlja na svijetu zove domovina doveli su nas do toga da danas imamo svoju domovinu.

Iako sa mnogobrojnim problemima tokom svih ovih godina poslije, mi moramo biti ponosni na činjenicu da imamo našu, nezavisnu i slobodnu domovinu, sa svim njenim historijskim i kulturološkim vrijednostima koje će nasljeđivati od nas naše buduće generacije. Ima ova zemlja, sigurno, sve motive da bude i dalje nezavisna i samostalna zemlja koju volimo svim srcem jer su to, upravo naše generacije pokazale.

Zato svi, s ponosom u srcu, dočekajmo 01.mart, i neka nam je svima sretan

Dan nezavisnosti JEDNE I JEDINE NAM DOMOVINE, BOSNE I HERCEGOVINE!

                                                                                                                          Direktorica: Selvedina Fazlagić

 

Linkovi  numere horske sekcije i  mulitimedijalnog performansa članova jezičke sekcije „ Srcem i dušom domovini“ na kojem ih možete pogledati: 

https://www.youtube.com/watch?v=iK4VubRaSFw&feature=youtu.be 

https://www.youtube.com/watch?v=9cZLc9B6y68&t=31s