Obilježavanje 25.godišnjice stradanja 116 civila u Ahmićima

0
120

Vjerskim obredom na Šehidskom mezarju u Vitezu počelo je obilježavanje 25. godišnjice stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su ubili pripadnici HVO-a tog 16. aprila 1993. godine.

Pored porodica, rodbine i komšija nevino stradalih žrtava, obilježavanju 25.godišnjice stradanja civila u Ahmićima, prisustvovale su i odabrane delegacije, a kako je ranije najavljeno, Ahmiće je posjetio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

-Dvadeset pet godina je prošlo od kada je ovdje u Ahmićima osvanuo užasan dan. Dan kada su ubijene 32 žene, starac od 82 godine, dijete od tri mjeseca, 116 civila. Imamo dvije obaveze prema tim nevino pobijenim ljudima. Jedna je da ih se sjećamo, a druga je da učinimo sve da se takve stvari ne ponove, kazao je Bakir Izetbegović tokom današnje posjete Ahmićima.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović kazala je kako je obveza svih sjećanje na stanovnike Ahmića, ali i pomoć njihovim porodicama koje traže istinu i pravdu za žrtve.

Nažalost, nisu Ahmići jedino stratište u BiH i to nas rastužuje. Međutim, imamo obavezu da upućujemo sve da se ovakvi zločini, nad nevinim civilima, nikada više ne smiju ponoviti. Obiteljima trebamo dati podršku u traženju istine i pravde , kazala je Mahmutbegović novinarima.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Najmlađa žrtva zločina imala je tri mjeseca, a najstarija 82 godine. Za posmrtnim ostacima 29 osoba još se traga.

Danas će biti obilježena i 25. godišnjica od ratnog zločina u selu Trusina kod Konjica, kada su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine upali u selo i ubili 22 Hrvata, od čega 18 civila te četiri zarobljena pripadnika HVO-a.

Za ovaj zločin pravosnažno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina zatvora i Rasema Handanović, koja je, po priznanju krivice, osuđena na pet i po godina zatvora.

Sud Bosne i Hercegovine je zbog ovog zločina izrekao i presudu od 15 godina Nihadu Bojadžiću, Nedžad Hodžić je osuđen na 12 godina, a Mensur Memić na deset godina zatvora.