Nurković: Nasred ulice uhvatio sam umorni, zabrinuti pogled i ožiljke maske na Haninom licu

0
70

Fotografija bh. fotografa Eldara Nurkovića naslovnica je jedne od kampanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u borbi protiv koronavirusa.

Na fotografiji je Hana Ćorović, Nurkovićeva djevojka, studentica farmacije.

– Fotografija je nastala slučajno. Hana još studira, obavljala je praksu tih dana. Ona je vrlo odgovorna osoba i po cijele je dane nosila masku. U jednom je momentu, po povratku s prakse, nasred ulice skinula masku. Uhvatio sam njen umorni, zabrinuti pogled, te ožiljke od maske na njenom licu. Tako je nastala fotografija – kazao je Nurković za “Avaz”.

Ne krije zadovoljstvo i ponos što je u ovim teškim trenucima, dok se cijela planeta bori s nevidljivim neprijateljem, mogao ovom fotografijom dati svoj doprinos.

– Kad sam vidio te ožiljke, shvatio sam da takva fotografija može cijelom svijetu objasniti s čim se svi borimo, suočavamo – kaže Nurković.

Sve je prolongirano za bolja vremena

Hana i on zajedno rade u vlastitom E2 studiju, a Nurković odavno radi za najveće novinske servise na svijetu.

– Stali su sada svi poslovi, bio sam bukiran za godinu dana, ali je sve prolongirano za bolja vremena. Sada se bavim ilustracijama, to šaljem platformi Getty, s kojom imam ugovor. Tako je do cijelog svijeta došla i ova fotografija – kaže Nurković.

Kao uspješni fotograf, Nurković je upoznao mnoge ljude, čuo različite životne priče, fotografirao situacije i momente koji će se zauvijek pamtiti.

No, i njegova životna priča je roman.

Nurković je prije skoro tri godine, nakon 28 godina, upoznao svoju sestru Milenu, koja živi u Banjoj Luci.

– Cijeli moj život bio je poprilično nevjerovatan. Otac mi je bio profesor na Ekonomskom fakultetu, obolio je veoma mlad, liječio se prvo po bivšoj Jugoslaviji, a zatim u Francuskoj. Moja mama bila je doktorica i uvijek je bila uz njega. Ja sam zbog toga ostajao živjeti s nanom i djedom. Živio sam i s mamom i tatom, ali kada je došlo vrijeme da idem u školu, odgojili su me nana i djed. Otac je imao dugogodišnju vezu iz prošlosti. Bili su različite nacionalnosti i njeni roditelji nisu bili za to da budu zajedno. To je od početka bilo osuđeno na neuspjeh – pričao je našem magazinu “Azra” u januaru 2017.

Kad je njegov otac obolio, pojavila se ta žena. Rekla je da ništa ne traži, ali mu samo želi reći da ima još jedno dijete i nakon toga je otišla.

– To je bio šok i za njega i za moju majku. Kada sam imao četiri godine, moj otac je umro. Dvanaest godina kasnije, mama mi je rekla da imam sestru – ispričao je Nurković.

Kada je odlučio pronaći svoju sestru, nije imao mnogo informacija, znao je samo ime i prezime njene majke.

– Moja sestra nije znala da postojim. Znao sam da su živjeli u Mostaru, pronašao sam neke adrese. Preko nekih ljudi sam pokušavao saznati bilo šta. Saznao sam da se zove Milena. Kada je počeo rat, izgubio im se svaki trag. Bili su u izbjeglištvu u Srbiji. Razmišljao sam da postoji mogućnost da se sestra udala i promijenila prezime. To je već bila gotovo nikakva šansa da je nađem. Izgubio sam svaku nadu. Onda su se pojavile društvene mreže. Tri godine sam je tražio na Facebooku, bezuspješno – sjeća se.

No, sreća mu se osmjehnula i stigla je poruka njegove sestre. Znala je samo ime i prezime svog oca, znala je da je umro.

Tri godine u potrazi za sestrom

– Dva dana nakon što smo se prvi put čuli, sjela je u autobus u Banjoj Luci i došla u Sarajevo. Na autobuskoj stanici smo se prvi put sreli. Kada je izašla iz autobusa, odmah smo se zagrlili. Sedam dana je boravila kod mene. Nismo se odvajali jedno od drugoga. Bio je čudan osjećaj. Znaš da imaš nekoga ko je tvoja krv, a moraš sve od početka, ne znaš ništa o toj osobi. Jako je čudno – kazao je.

Od tada se redovno viđa i čuje s Milenom. Oboje žale zbog vremena koje im je oduzeto.

No, to nije kraj čudesnoj Nurkovićevoj priči.

Milena i Eldar: Upoznali se nakon 28 godina - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Milena i Eldar: Upoznali se nakon 28 godina                                                  FOTO: AVAZ

Danas nam priča i kako će jednom, kad vremena budu sigurnija, ispričati i priču o odrastanju. Imao je, kaže, teško djetinjstvo, odrastao je s vojskom, sa 18 otišao živjeti u Istanbul.

Svoju uspješnu karijeru fotografa nekad je želio razvijati u Americi. No, za sada je u Sarajevu. Odakle cijelom svijetu šalje sjajne fotografije.

AVAZ