Novum. ba saznaje : Poznata sudbina učenika MSŠ Travnik

0
291

Prije tri dana u Travniku je održana II vanredna sjednica Skupštine SBK/KSB povodom rješavanja pitanja MSŠ “Travnik”, na kojoj nisu usvojeni konkretni zaključci, a danas je u zgradi Općine Travnik održan sastanak iza zatvorenih vrata na kojem se odlučivalo o sudbini oko 1000 učenika ove škole. – piše danas Novum.ba

Samo šest dana prije izvršenja presude Općinskog suda u Travniku kojom je Mješovitoj srednjoj školi “Travnik” naloženo da Vrhbosanskoj nadbiskupiji vrati dio zgrade koju koristi, danas je na sastanku u Travniku na kojem su prisustvovali premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, premijer Vlade SBK/KSB Tahir Lendo, načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić , direktor KŠC „Petar Barbarić“ Željko Marić, te predstavnici Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, donešeno nekoliko konkretnih zaključaka.

Nakon višesatnog zasjedanja sve strane su saglasne da sa današnjim danom konačno počnu preduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti na izvršenju i predaji zgrade Vrhbosanskoj nadbiskupiji na način da nadležno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK formira komisiju koja će sačiniti zapisnik o zatečenoj baštini Vrhbosanske nadiskupije.

Za portal Novum. ba, Fadil Novalić, premijer Vlade FBIH je naglasio da imovina mora biti vraćena,te da djeca moraju nastaviti školovanje, a da će sredstva osigurati zajedno, te da niko neće ostati pošteđen. Također, Novalić ističe da će se u roku perioda koliko će trajati ugovor o iznajmljivanju trajno riješiti problem smještaja djece i time staviti tačka na ovaj događaj.

Također, dogovoreno je da će se najkasnije do 14.08.2018. godine u prisustvu sudskog izvršitelja, nadležnih vlasti Srednjobosasnskog kantona, Općine Travnik i predstavnika Vrhbosanske nadbiskupije, bez prisustva sudske policije, izvršiti predaja zgrade u posjed, te će istovremeno Vlada Kantona i aplikat zaključiti ugovor o zakupu temeljem kojeg će se osigurati da MSŠ Travnik i dalje nastavi koristiti objekat nadbiskupske gimnazije uz plaćanje mjesečne zakupnine u iznosu od oko 7000 KM u roku od jedne godine s mogućnošću produženja za još jednu godinu.

Konačno je vrijeme da se Srednjobosanski kanton uključi u rješavanje ovog problema i mi smo kao Vlada spremni da to podržimo i riješimo ovaj problem

Nadležne vlasti Federacije BiH, Srednjobosanskog Kantona i Općina Travnik obavezuju se da će dogovoriti finansijsku konstrukciju i preuzeti finansijske obaveze uz mogućnost kreditnih zaduženja kako bi se osigurala potrebna sredstva za nastavak izgradnje školske zgrade u koju će se MSŠ i Ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik trajno izmjestiti, te da će Vlada Srednjobosanskog kantona aplicirati kod Federalnog ministarstva prostornog uređenja za projekat energetske efikasnosti.

izvor:novum.ba