Suvenirnica Yasmin u Donjem Vakufu: Hobi pretvoren u zaradu

0
205

 

Jasmina Hrnjić, vlasnica je jedine suvenirnice u Donjem Vakufu, radnje u kojoj ćete pronaći unikatni, ručno rađeni nakit, šivene i pletene odjevne predmete, rezbarene slike, sehare, i druge ručno rađene suvenire sa motivima grada sa Vrbasa.

„Iako ovaj posao nisam počela iz ljubavi prema nakitu, već iz potrebe da radim, vremenom sam se zaljubila u ovaj hobi, koji sam danas pretvorila u unosan posao“, kazala nam je na samom početku razgovora Jasmina, koja se već sedam godina posvećuje izradi unikatnog nakita.

Pored nakita, u suvenirnici Yasmin pronaći ćete šivene i pletene kape, šalove, dekice, džempere i pletene čarape za djecu, torbe, ali i rezbarne slike, levhe, sehare, drvene ukrasne kutije i razne suvenire sa motivima Donjeg Vakufa.

„ Od starih, iskorištenih materijala i dječijih igračaka uzimala sam neke dijelove, i tako napravila prvi komad nakita. Vrlo brzo sam napravila svoju prvu kolekciju nakita koju sam objavila na društvenim mrežama, prijateljima se dopao, i tako je počela prodaja mog unikatnog nakita“, dodala je Jasmina.

Pored nakita, šivenih i pletenih odjevnih predmeta, Jasmini pomaže i suprug Danijal koji izrađuje razne drvenarije.

„I suprug i ja volimo biti kreativni. Ja izrađujem nakit, pletem a on u drvetu radi levhe, slike, razne motive grada, drvene ukrasne kutije, a potrudili smo se i oživjetu staru tradiciju izrade sehara, na šta smo posebno ponosni.“

Idealan poklon

Donjovakufljani najčešće kupuju suvenire rađene u drvetu s motivom Sahat – kule, ali i  drvene kutije za nakit.  Cijene su pristupačne za svakoga, a poklon je jedinstven. Unikatne i moderne ogrlice, narukvice i naušnice uvijek su dobar izbor za poklon dragoj osobi, a pogotovo sada u novogodišnjim praznicima.

Učestvovali su na brojnim izložbama rukotvorina širom BiH, a Jasminin prepoznatljivi nakit nose dame i u Njemačkoj, Americi, Australiji, Francuskoj ali i mnogim drugim bh. gradovima. Hobi koji je prije nekoliko godina počela prodajom preko interneta, sada je pretvorila u posao, od kojeg se, kako kaže, može fino zaraditi.

Suvenirnica Yasmin nalazi se u strogom centru grada, u ulici Džemala Zečevića, a svaki predmet  je izrađen sa posebnom pažnjom, ljubavlju i željom da kupac bude zadovoljan.