Novo radioaktivno zračenje u Evropi, Rusija poriče da je iz njihove nuklearke

0
209

Radioaktivno zračenje niskog intenziteta registrirano je u sjevernoj Evropi prošle sedmice, a neki stručnjaci vjeruju da dolazi iz zapadne Rusije.

Rusija, pak, poriče da zračenje dolazi iz jedne od njenih nuklearnih elektrana.

Dužnosnici za nuklearnu sigurnost iz Finske, Norveške i Švedske saopćili su prošle sedmice da su detektirali koncentraciju radioaktivnih izotopa višu od normalne u atmosferi iznad Skandinavije i nekih arktičkih regija.

I dok je Švedska Služba za radijacijsku sigurnost u utorak izjavila kako nije moguće potvrditi izvor radijacije, nizozemski Nacionalni institut za javno zdravlje i okoliš analizirao je podatke koje je dobio od svojih skandinavskih susjeda i zaključio da radijacija dolazi upravo “iz smjera zapadne Rusije”.

-Radionuklidi su umjetni, dakle napravljeni ljudskom rukom. Sastav nuklida može indicirati oštećenje elementa goriva u nuklearnoj elektrani, ali specifična lokacija izvora ne može se identificirati zbog ograničenog broja mjerenja – dodali su Nizozemci, prenosi Independent.  

Rusko državno tijelo za nuklearnu energiju Rosenergoatom izjavilo je, pak, da dvije nuklearne elektrane na sjeverozapadu zemlje, NPP Lenjingrad i NPP Kola, rade normalno i da nisu prijavljena nikakva curenja radijacije.

-Nije bilo nikakvih pritužbi o radu opreme. Ukupne emisije specifičnih izotopa u gorespomenutom razdoblju nisu premašile referentne brojke. Nikakvi incidenti vezani uz ispuštanje radionuklida izvan struktura za zadržavanje nisu prijavljeni – rekli su iz Rosenergoatom, koji je dio ruske državne tvrtke za nuklearnu agenciju Rosatom, za rusku novinsku agenciju Tass.

Dodali su kako se razine zračenja u obje nuklearne elektrane nisu mijenjale ovog mjeseca.