Noviteti na Maršu mira: Asfaltiraju se dionice, učesnici će na putu spasa obilježiti i Bajram

Pripreme za ovogodišnji Marša mira odvijaju se punim intenzitetom, a prema očekivanjima organizatora, nekadašnjim putem spasa, dugim okvirno 100 kilometara, koračat će između četiri i pet hiljada osoba.

Zvanične pripreme za održavanje Marša mira počele su 29. marta ove godine, konstituisanjem pododbora i imenovanjem predsjednika, a zatim su aktivnosti intenzivirane izviđanjem trasa od Nezuka do Potočara te od Žepe do Potočara.

“Naše aktivnosti dalje podrazumijevaju uređivanje trase u građevinskom smislu, kako bismo omogućili normalan transport putničkih i teretnih vozila. Imamo četiri dionice koje ćemo urediti i nasuti makadamom, dok će četiri u dužini od tri i po kilometra biti asfaltirane. Naša intencija je takva da trase dovedemo u stanje da se njima može realizirati marš mira, a nakon toga da građani iz lokalnih zajednica sa tih područja dobiju upotrebljivu saobraćajnicu, koja će im omogućiti bolji i lakši život”, kaže u razgovoru za Klix.ba predsjednik pododbora za održavanje Marša mira Amir Kulaglić.

Prigodan bajramski program

Prema utvrđenom planu, učesnici Marša mira 8. jula ove godine u jutarnjim satima će krenuti iz Nezuka, a prvo prenoćište će biti u Liplju, drugo je planirano u Mravinjcima, a treće u Potočarima. Inače, ova godina će za učesnike biti specifična jer se 9. jula obilježava Kurban bajram, a tim povodom će biti upriličen prigodan program.

“U saradnji s Muftijstvom tuzlanskim dogovoreno je da 9. jula u vremenskom periodu od 5:30 do sedam sati organiziramo klanjanje sabah i bajram namaza, čime ćemo omogućiti svim vjernicima da mogu obaviti svoje vjerske dužnosti. Također, s mještanima Liplja i pododborom za logističku podršku dogovoreno je da za sve učesnike Marša mira obezbijedimo kafu, sok i kolač, dok ćemo u večernjim satima u Mravinjcima imati bajramsku večeru”, pojašnjava nam Kulaglić.

Amir Kulaglić (Foto: A. K./Klix.ba)
Amir Kulaglić (Foto: A. K./Klix.ba)

S druge strane, Marš mira će ove godine biti realiziran i na potezu Žepa – Potočari. Kako je utvrđeno programom, učesnici će krenuti 9. jula u jutarnjim satima, nakon klanjanja sabah i bajram namaza. Prve večeri spavanje je planirano u Ljeljendolu, a dan kasnije u poslijepodnevnim satima planiran je dolazak u Potočare.

Krajem maja izvršeno je i redizajniranje web stranice Marša mira www.marsmira.net čime su stvoreni uslovi za online prijavljivanje pojedinaca, organiziranih grupa i zainteresiranih novinara koji žele učestvovati u ovogodišnjem događaju. Također, prijavljvanje je moguće i putem e-mail adrese koja glasi marsmira@gmail.com.

“Mi ove godine očekujemo između četiri i pet hiljada učesnika Marša mira na pravcu Nezuk – Potočari i okvirno 350 na pravcu Žepa – Potočari. Ovom prilikom pozivam sve građane koji su zainteresirani za učešće, da čim prije izvrše registraciju, kako bi pomogli organizatorima u njihovim procedurama planiranja svih neophodnih logističkih potreba, počevši od akreditacija, broja mjesta u šatorima i slično”, naglašava Kulaglić.

Higijensko-epidemiološke mjere

Iako je pandemija koronavirusa u našoj zemlji duži vremenski period u fazi mirovanja, organizatori Marša mira navode da opasnost od mogućeg širenja zaraze i dalje postoji, a zbog činjenice da se očekuje veliki broj učesnika, pododbori za logističku podršku i marš mira, skupa s Crvenim križem će poduzeti sve higijensko-epidemiološke mjere, u skladu sa preporukama entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Inače, Marš mira se organizira u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, čije su pripremne aktivnosti također u toku.

Prema posljednjim informacijama Instituta za nestale osobe, porodice 42 žrtve genocida do sada su dale svoju saglasnost za ukop posmrtnih ostataka njihovh najmilijih, koji će konačni smiraj pronaći nakon kolektivne dženaze 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

Broj od 42 žrtve ne mora biti konačan, s obzirom na to da porodice do početka jula imaju mogućnost da se odluče na konačnu identifikaciju žrtava koje su do sada identifikovane putem DNK metode i daju svoju saglasnost za ukop.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print