Novi Travnik: Klaster iz Konjica u SBK zaustavljen u startu, izolacija ističe u nedjelju

0
76

Kada je riječ o prvozaraženom muškarcu u SBK, direktoru tvornice namjenske industrije iz Novog Travnika, koji je 11. marta učestvovao na proslavi u preduzeću “Igman” u Konjicu”, Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK, rekao je da je testirano mnogo ljudi s kojima je bio u kontaktu i da nema novozaraženih.

– Ljudima koji se vežu za taj klaster samoizolacija ističe u nedjelju, osim zaraženom muškarcu kod kojeg moramo provesti dodatne procedure, s obzirom na to da je potrebno imati dva negativna brisa u razmaku od 48 sati. U tvornici je izvršena dezinfekcija, prostor je siguran, te je na firmi da organizira proces rada – istaknuo je.

Upitan da li će u SBK biti stvoreni uslovi za testiranja, s obzirom na to da se se, trenutno, uzorci dostavljaju Kliničkom centru Univerzitteta u Sarajevu (KCUS), Karakaš je pojasnio da je za to potrebna ovlaštena laboratorija, oprema i obučeno osoblje.

– To je jedna proces u koji smo krenuli, ali on će trajati i ne možemo očekivati da ćemo u ovom kantonu tako brzo biti osposobljeni za tu vrstu testiranja – istaknuo je.

izvor: drukciji.ba