Novi kilometri biciklističke staze Lašva – Jajce

Turistička zajednica SBK nakon realizacije izgradnje dijela biciklističke staze “Staza stare pruge” otvorila je nove kilometre ove dionice koja će ovog ljeta biti svim rekreativcima na raspolaganju.

Inače projekt “Staza stare pruge” je finansirala EU u okviru programa EU4BUSINESS, a Turistička zajednica SBK konstantno unapređuje i realizira brojne aktivnosti na unapređenju ove biciklističke staze.

“Samo u proteklom mjesecu izgradili smo novih 1,3 km staze na području općine Travnik. Izgradili smo dodatnih 1,5 km staze na području općine Vitez koja je u funkciji za sve bicikliste. Trenutno, uz izgradnju novih staza na dionici, organiziramo i održavanje izgrađenih dionica toj uklanjanje trave i raslinja”, kazao je direktor TZ SBK Miroslav Matošević.

Na biciklističkoj stazi od Viteza do granice Općine Busovača uklonili su kompletno nisko i visoko rastinje i stazu stavili u potpunosti u funkciji.

“Pored izgradnje novih dionica, konstantno organiziramo i iniciramo održavanje izgrađenih dionica u saradnji sa općinama Busovača, Vitez, Travnik i Jajce. Naprimjer, na temelju naših inicijativa i otvorenosti Općine Jajce, Općina Jajce je prošle godine investirala dodatnih cca 40.000 KM u dionicu na području te općine. Isto tako i druge općine finansiraju određene udruge koje održavaju biciklističke staze”, dodao je naš sagovornik.

Kao primjer je naveo Općinu Busovača gdje trenutno uz podršku USR – udruge sportskih ribolovaca, koji konstantno održavaju tu dionicu i uz finansijsku podršku Općine Busovača postižu rezultate koji ih ističu kao općinu sa najatraktivnijom i najuređenijom dionicom u Srednjoj Bosni.

“Prošle sedmice, u okviru programa društvene odgovornosti Općina Travnik je u potpunosti uredila značajnu dionicu biciklističke staze na području općine. Trenutno, naš najveći problem jeste održavanje izgrađenih dionica i tražimo rješenje za trajno održavanje u narednim godinama”, pojasnio je Matošević.

Turistička zajednica SBK je u 2024. godini izradila nekoliko projektnih prijedloga za grantove viših nivoa vlasti te ukoliko bude razumijevanja za njihove aktivnosti, uskoro bi trebali realizirati i najzahtjevniju dionicu od Travnika do Donjeg Vakufa čime bi se potpuno povezala biciklistička staza.

Trenutno, biciklistička staza je u funkciji za vožnju dionica Turbe (Travnik) – Lašva (Busovača) i Donji Vakuf – Jajce.

 

klix

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print