Novalić za N1: Svi gube u krizi, očekujemo da nas slijede kantoni i općine

0
67

Premijer FBiH Fadil Novalić je u programu N1 govorio o trenutnom stanju u FBiH, glede ekonomskog stanja i posljedica koje će izazvati pandemija korona virusa. Govorio je o načinu na koji će biti regulisane beneficije u preduzećima, te šta je sve FBiH poduzela do sada na pitanju radničkih pitanja i prava u doba pandemije.

Pomoć za mala i srednja preduzeća?

“Cifra 80 miliona KM je već deponovana Razvojnoj banci, ukoliko bude potrebno dodavati ćemo još. Taj fond bi trebao da posluži da daje garancije komercijalnim bankama da osiguraju razvoj srednjih i malih preduzeća”.

Novalić je poručio da će mart mjesec po pitanju beneficija biti kompenziran.

“U zakonu stoji jedna odredba po kojoj ćemo ove beneficije produžiti mjesec dana nakon gašenja stanja prirodne nesreće i time kompenziramo mart. Zakon još nije u prečišćenoj formi, tek u ponedjeljak će biti gotov. Apsolutno nije takva kvalifikacija u zakonu. U zakonu stojii januar i februar, i svaki sljedeći mjesec kada vam padne promet 20 posto manje od toga postajete konzument ove naše pomoći”.

Zbog čega bi se nekom iz privatnog sektora isplatilo ostaviti radnika u radnom odnosu?

Taj primjer koji ste naveli je “zona manipulacije”. Ne možete pekara po ugovoru o djelu zaposliti da peče hljeb. Odmah treba precrtati tu varijantu da ćete ga iotpustiti pa angažovati na posao za 250 KM. Hajmo matematički, vi kažete zašto bi poslodavac platio minimalac od 411 KM, zašto ga ne bi poslao na biro platio 250 i platio 50 poreza. Zar je moguće da će poslodavac zbog 111 KM otpustiti čovjeka, prekinuti mu penziono? To su dvije stvari u jednom, to se ne radi. Svjedoci smo da nema radnika, da odoše i da su bogatstvo“, kazao je premijer FBiH.

Pojasnio je da Vlada FBiH novac daje za obaveze radnika, a ne preduzećima.

Mi novac dajemo za obaveze radnicima, ne dajemo ih preduzećima. Preduzeća imaju druga olakšanja; ukidanje obaveze plaćanje akontacija na porez na dohodak, zaustavljanje pravnih radnji, zaustavljanje svih kamatnih obračuna. To je to za preduzeća“.

“Krenite od toga da smo svima u FBiH na minimalnu platu uplatili obaveze. To je maksimum koji je FBiH mogla uraditi. Mi smatramo da kantoni treba da učestvuju sa 2/3 prihoda u subvencioniranju privrede. Da bi im pomogli, imamo član koji im je oslobodio sredstva koja su godinama deponovana, tražili smo od njih da prave rebalanse i insistiramo da ukinu parafiskalne namete”, kazao je Novalić za N1.

Ponovio je da kantoni moraju učestvovati u realizaciji.

“Svaki kanton neka procjeni koje su grane ugrožene i koje su pale na nulu, mora znati kakve su mu obaveze i ko je najugroženiji i neka učestvuje u subvencioniranju plata”.

FBiH prva sa rebalansom budžeta?

Premijer FBiH je iskoristio priliku i kazao da je FBiH među prvima u Evropi izvršila rebalans budžeta.

Često nas kritikuju da reagujemo sporo, ali ja ovdje imam ekonomske mjere u cijeloj Evropi, posmatramo svaku zemlju. Slovenija je pet dana prije nas donijela jedan zakon gdje je sve propise stavila u jedan zakon, baš kao i mi pet dana kasnije. Hrvatska radi zakon po zakon, Srbija je ostala na tome da je proklamirala program ekonomske pomoći. Mi idemo jako brzo i moramo priznati da je iza nas gotovo cijelo okruženje“.

Na pitanje koliko će i kako banke izaći u susret klijentima, Novalić je kazao:

Mi smo se trudili da se ne miješamo u bankarski sektor koji ima svog nezavisnog regulatora. Ja sam odmah zvao banke i Agenciju da definišu oblik moratorija. Oni su to definisali ali su nastale neke odredbre koje nisu bile na fonu tih dogovora i one su sad ispravljene, sada omogućavaju da svi koji hoće da komuniciraju s bankom. Ali i dalje stoji stavka “ko može da plaća, neka plaća”, ali uzmite primjer naše državne banke. Uđite na njihov web i vidjećete da za dvije minute možete da se oslobodite tereta kredita bez odlaska u banku. Pokušavamo to servisirati na razuman način, da previše ne ugrozimo bankarski sektor, i ko je ugrožen i ko ne može, on neće ni plaćati“.

O načinu na koji se BiH kao država, ali i entiteti, nose sa pandemijom korona virusa, tj. vanrednim stanjem, Novalić je kazao:

“Velike zemlje su parkirale velike količine novca, da bi ubrizgale novac na tržište i povukli potrošnju. Male zemlje se isključivo orijentiraju na fiskalne politike i kratkoročne mjere. Oformili smo fondove, pregovaramo sa svim međunarodnim kreditorima da ubacimo što više novca. Sreća je da FBiH nije puno zadužena, već smo gotovo 440 miliona KM iz budžeta predvidjeli što znači da je FBiH ušla ekonomski zdrava, ali ova situacija topi i ruši ekonomiju”.

Pokušali smo riješiti ekonomsko pitanje, vatru koja gori u realnom sektoru. Sljedeće pitanje je iz pravnog zakonodavstva, kako da svi podnesu isti teret, od svih stranaka smo čuli da to ne smijemo raditi brzo i odrezati jednim rezom jer ćemo odrezati plate doktorima, policiji, inspekcijama, rudarima, onima koji nose najveći teret. To nas je natjeralo da ne možemo ići jednom mjerom, nego oblast po oblast. To krećemo sljedeće sedmice, sasvim sigurno će podnijeti teret ako ne kroz zakonski okvir, onda prisilno jer nakon tri mjeseca federalni prihodi neće moći isplaćivati platu“.

Još je kazao da u krizi koja je nastala nema pobjednika.

“Ja sam u jednom intervjuu izjavio da mjere ćemo kreirati tako da niko neće izgubiti sve, niko neće ni izgubiti ništa i niko neće zaraditi na ovoj krizi. Očigledno je da će svi izgubiti na ovoj krizi. Tako ćemo ravnati, gledati da sa mjesta gdje ima prebacimo tamo gdje nema. Očekujemo da nas slijede kantoni i općine”.

“Zdravstvo se do sada nosilo jako dobro i koristim priliku da ih pohvalim, oni su izloženi. Zdravstvo dobro trpi udarce, rješava probleme. Za sada se dobro nose i ja im na tome čestitam”, pohvalio je zdravstveni sektor za dosadašnji rad premijer FBiH Fadil Novalić.

Izvor: N1